Khamis, 28 Mac 2013

Cotton Soft Japanese Cheesecake


Assalamualaikum dan salam bahagia. Cuti sekolah macam ni, tentu kawan2 semua sibuk, makin macam lipas kudung dibuatnya. Tapi bila berkumpul semuanya, tentu seronok, macam2 karenah dan macam2 perangai. Itu yang ramai....yang ada sorang ni pun, kekadang macam sepuluh orang....hahaha!!!!!.

Kek ni dah lama teringin nak buat dan nak merasa tapi lom ada keberanian nak mencuba. Tetiba je malam tadi mood berani tu ada. So, ini projek 2 beranaklah ni!!!!. Si anak yang bukan main lagi nak letak coklat atas kek ni. Dia sendiri yang double boiler coklat tu, siram dan tabur coklat springkle. Emmmm......sukahatilah, janji sedap!!!!. Tapi, kalau coklat je, tak campur lain, bila sejuk, keraslah sikit coklat tu. Dia kata tak pe!!!!. Alhamdulillah, akhirnya....jadi juga kek yang sedap dan teramatlah gebunya.  Si suami yang tak berapa suka makan kek yg ada cheese pun boleh kata sedap, siap bawak gi keje lagi. Jom kita intai resepi yang saya olah sedikit.....




COTTON SOFT JAPANESE CHEESECAKE
Sumber : alma@myresepi.com
Olahan : UDA

Bahan A :
250gm cream cheese
50gm butter
100ml susu segar

Bahan B:
60gm tepung kek (saya guna tepung gandum dan diayak 3x)
20gm tepung jagung ~ diayak


Bahan C:
6 biji telur kuning
1sb jus lemon (saya guna jus sunquick)
1/2st garam
+++ dipukul lembut guna whisk


Bahan D:
140gm gula castor (saya guna 120gm)
6 biji putih telur
3/4st jus lemon (saya guna 1st jus sunquick)


Caranya:
1. Siapkan loyang bulat 8in. Bahagian dasar dan keliling sebelah dalam alas dengan  baking paper (biar separuh tinggi dari loyang supaya air tak masuk). Hanya bahagian dasar yang digris. 
2. Cairkan adunan A secara double boiler. Dah cair, sejukkan sebentar.
3. Campurkan bahan B dalam adunan A, kacau sebati menggunakan whisk.
4. Campurkan bahan C. Kacau rata. Kemudian tapiskan supaya tak bergentel. Ketepikan.
5. Untuk bahan D : pukul telur dengan jus sunquick hingga berbuih2 halus. Tambahkan gula dan pukul lagi hingga bertanduk (soft peak).
6. Campurkan adunan cheese dalam adunan D, kacau menggunakan senduk kayu hingga sebati.
7. Masukkan adunan dalam loyang dan bakar kek secara waterbath pada suhu 160C selama 1jam atau sehingga masak. Waterbath ~ letak loyang kek dalam loyang yang lebih besar kemudian, tuang air panas hingga paras 1/2 tin. Bakar kek macam biasa.



                                 kek ni terlalu lembut dan gebu.....abaikan yang tak mulus tu hehehe!!!!!


Selasa, 26 Mac 2013

Muffin Pisang



Assalamualaikum, jumpa lagi. Kali ni, memang menu hari ni......menu tak dirancang. Petang tadi gi masjid, ingatkan ada kelas, rupanya tak de. Kebetulan lalu depan kedai jual pisang, maka....terbelilah sesisir pisang berangan. Sambil drive, berangan2lah....nak buat apa dgn pisang ni. Balik terus cari buku2 resepi saya yg lama2....dah berbelas tahun usia buku tu. Saya teringat ada satu resepi kek pisang yang mula2 saya buat masa tu. Konon2 nak kenang nostalgia lamalah tu!!!!!. Saya tak tahu resepi dari mana saya copy....memang banyak resepi yang tak tahu asal usul, masih ada dalam simpanan saya. Kepada sesiapa yang terasa resepi ni dia yang empunya, minta halal ye, kita kongsi sama2. Memang sedap muffin ni!!!!!!





MUFFIN PISANG
Resepi Olahan : UDA

Bahannya:
170gm gula castor
115gm butter
3 biji telur A
40gm susu cair
200gm tepung gandum *
1st baking powder*
1/2st soda bikarbonate*{ diayak bersama}
3 biji pisang berangan dilenyek halus
2sb coklat rice
coklat chip secukupnya
1st oren sunquick
1/4st perasa pisang


Caranya:
1. Panaskan oven pada suhu 175C dan sediakan papercup secukupnya.
2. Pukul butter dgn gula sampai berkrim.
3. Masukkan telur sebiji sebiji. Pukul lagi hingga putih.
4. Masukkan bahan yg diayak, berselang seli dengan susu cair. Adun rata.
5. Masukkan pisang, perasa pisang dan oren sunquick. Adun rata.
6. Masukkan coklat rice, gaul perlahan dgn spatula.
7. Masukkan adunan dlm papercup hingga 3/4 penuh. Letak coklat chip. Bakar selama 40 minit atau hingga masak.




Kek Kukus Pandan Keju Coklat





Assalamualaikum, salam sejahtera, semuga ceria selalu. Sebenarnya kek ni saya buat sebelum pergi bercuti hari tu. Terlupa nak masukkan kat sini. Sesapa yang sukakan kek beraroma pandan, boleh cuba. Senang dan sedap. Resepi ni hasil google kat blog seberang, dah lama dalam simpanan tapi terlupa siapa yang empunya resepi ni. Maaf ye.....tak salah kalau kita kongsi sama2. Macam biasa, saya olah ikut citarasa kami sekeluarga. Jom kita intai.....!!!!!




KEK KUKUS PANDAN KEJU COKLAT
Resepi olahan : UDA


Bahan kek:
120gm tepung gandum
120gm gula castor
6 biji telur gred A
20gm tepung jagung
50ml santan kotak
60gm butter cair
1sb pandan emulco
pewarna hijau

Caranya:
1. Panaskan kukusan. Guna loyang 9x9in, alaskan dgn baking paper dan digris dgn butter.
2. Pukul gula dan telur hingga kembang.
3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Adun rata.
4. Masukkan santan, butter dan pandan emulco. Kacau rata dan jika perlu, tambah pewarna hijau.
5. Tuang adunan dalam loyang, tutup dgn kertas aluminium yg telah digris butter. Kukus selama 25 minit atau sehingga masak.
6. Angkat dan sejukkan.
7. Kek dipotong kpd 2 bahagian. Sapukan dgn buttercream, tabur keju parut dan parutan coklat. Letakkan satu lagi kek diatasnya, deco ikut citarasa.






Bahan topping :

Buttercream 
coklat yang diparut secukupnya
parutan keju secukupnya



Buttercream:

60gm butter
100gm creamwell
4sb susu pekat manis
2sb shortening
vanilla

Caranya:
Satukan semua bahan, pukul hingga sebati dan berkrim.







Marble Cheese Brownies

Assalamualaikum dan salam bahagia. Dah lama tak membaking. Kebetulan ada anak buah datang, cuba merajinkan diri. Lagi pun, dah lama tak buat brownies ni. Sesekali layan.....lupa terus pasal diet!!!!. Bahannya senang dan rasanya.......kalau ada cheese, lidah tak boleh bohong.....mabeles!!!!!. Jom kita intai ...




MARBLE CHEESE BROWNIES
Sumber : Yatiememories
Olahan : UDA


Bahan Brownies:

250gm butter
1 cawan serbuk koko
3 biji telur gred B (saya guna A)
1 1/2 cawan gula castor
1/2 cawan susu cair (saya guna susu segar)
1 1/2 cawan tepung gandum *
1 st baking powder *
1st soda bikarbonate *
1 st esen vanilla
( * diayak bersama)

Caranya:

1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2 . Handwhisk gula dan telur. Masukkan dalam adunan butter dan koko, kacau sebati.
3. Masukkan susu cair, kacau sebati.
4. Masukkan bahan yang diayak sedikit demi sedikit sambil dikacau sebati. Masukkan vanilla, kacau rata.
5. Panaskan oven pada suhu 175C. Alas loyang 10x10in dengan baking paper yg digris dgn butter. Biar kertas berjuntai pada belah bertentangan supaya senang keluarkan brownies nanti.
6. Tuang adunan dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat merble diatas lapisan cheese nanti.
7. Bakar selama 20 - 30 minit  menggunakan api atas dan bawah.
8. Selepas 20 minit, keluarkan brownies, tuang adunan cheese dan ratakan.
9. Paipkan baki adunan brownies dan lorek ikut citarasa masing2.
10. Masukkan semula ke dalam oven, bakar lagi selama 15 minit atau sehingga lapisan cheese masak.
11. Pastikan betul2 sejuk, baru dipotong supaya cantik dan kemas.



Bahan lapisan cheese

250gm cream cheese
1 cawan gula castor
1 biji telur

Caranya:
1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula, pukul hingga sebati.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.



                                    Belum betul2 sejuk dah dipotong......sbb tu kurang kemas!!!!

Sabtu, 23 Mac 2013

Kari Ikan Segera Mat Gebu.....?

Assalamualaikum dan jumpa lagi. Semasa saya di HCM, Vietnam, saya makan di kedai makan Muslim Melayu Champa. Bersebelahan dengan hotel tempat saya tinggal. Semasa belek2 menu apa yang nak oder, maka terpandanglah saya salah satu menu yang membuat saya teruja. Saya teruja sebab, kat menu tu ada tertera nama kawan diFB dan juga salah sorang blogger yang dikenali ramai.....CMG. Masa tu juga saya terus post kat wall FB. Kepada CMG.....sebelum saya balik Malaysia hari tu, saya sempat ambil gambar tuan punya kedai makan tu.....Tuan Hj.Halim yang sungguh peramah dan rancak berbual dalam bahasa melayu champa.


                                          Inilah menu tersebut....berharga 120,000VND


                                           Inilah Tn Hj. Halim......empunya kedai makan tersebut.
                                           Dalam proses menaikkan poster yg lebih besar.
                                            

                                          Ini poster lama. Kedai makan ditingkat atas.


                                           Di tkt bawah, beliau menjual pelbagai jubah, kain baju dan juga telekung.


Cuci Mata Di Vietnam


Assalamualaikum, salam sejahtera dan salam bahagia. Walau dimana pun kita berada, semuga dapat menjalankan urusan harian dengan ceria. Rasanya dah seminggu tak berblog. Saya dan keluarga jalan2 sambil cuci mata di Ho Chi Minh, Vietnam. Kami pergi sendirian berhad, tak ikut pakej. Senai - KL - HCM .Rasanya lagi enjoy dan tak terikat dengan waktu. Sebelum pergi, saya dapatkan tips di internet supaya segala urusan dan perjalanan saya dipermudahkan. Alhamdulillah, selamat sampai dan selamat kembali semula ke tanahair tercinta dengan selamat. Saya pergi selama 3 hari 2 malam.....oklah tu!!!!!. Lagi lama, nanti kering poket!!!


Saya bertolak dari Airport Senai, JB pukul 7.15am.....bila sampai je ke LCCT, terus cari sarapan. Makan yang ringan2 je sbb kami dah oder makanan dlm flight ke HCM.

                                        Inilah International Airport HCM, Vietnam. Dari LCCT ke HCM hanya 1j 50m. Dari airport nak ke hotel naik teksi.....VINASUN....teksi yang gunakan meter. Untuk ke hotel, tambang hanya 120,000VND. Kalau teksi lain mahal, hampir 180,000 hingga 250,000VND. Saya siap copy nama hotel, alamat dan peta ke hotel sbb....kebanyakkan driver teksi tak boleh berbahasa Inggeris. So, tunjukkan je!!!!!




Hotel, kami booking awal melalui internet. Halo Hotel.....tempat yang sesuai bagi kami yang pergi sendiri sebab, dekat dengan pasar Ben Thanh dan bersebelahan dengan restoran halal. Maknanya, tak perlu guna teksi!!!. Boleh 2, 3, kali ulang alik ke pasar pun tak pe....janji kaki tak sakit...hahaha!!!!.. Kos 2 malam hanya kira2 RM200+++ termasuk sarapan tapi.....kami tak makan pun....paham2 ajelah!!!!

                                          Kedai makan Hj. Halim ni sebelah kiri Hotel Halo


                                           Lagi satu Restoran Halal....betul2 depan Hotel Halo tak perlu susah2 nak cari restoran yg halal sebab ada depan mata. Jimat lagi kos teksi!!!!.



                                          Keluar je pintu hotel....dah nampak pasar kat depan tu!!!!!

                                            Air kelapa yang sedapp.....rugi kalau tak cuba....120,000VND sebiji


                                            Diantara kedai2 yang ada dlm pasar Ben Thanh.





                                          Selain di pasar, banyak juga butik2 pakaian di kawasan berhampiran.
                                        





                                          Pasar malam ni terletak di kanan dan kiri  pasar Ben Thanh. Kebanyakkannya, peniaga yang dalam pasar tu juga berniaga disini. Tapi, harga lebih murah dipasar malam.

                                          Hari ke 2, kami ke Delta mekong. Halo Hotel ada juga buat trip ke sini...sorang hanya USD12 tapi, kami lambat booking, dah penuh. Kami guna travel agen, bersebelahan ngan hotel, sorang kene bayar USD15. Lebih kurang dalam RM50  untuk sehari....ok lah!!!!!.
                                         

                                           Pemandu pelancung kami, MR Fu. Rombongan kami terdiri dari pelbagai negara. Ada Hong Kong, Taiwan, Australia, Filipina, New Zealand dan dari Malaysia ada 9 orang, termasuk kami bertiga. Perjalanan mengambil masa 1 jam untuk tiba ke jeti. Dalam beg sandang perlu ada air, roti dan biskut. Juga botol kosong.....toilet tak de getah paip, so....paham2 ajelah!!!!!












                                          Berhenti sekejap selama 20 minit di Mekong Rest Stop. Pemandangan disini memang redup mata memandang. Kelihatan pondok sana sini.....tempat makan yang pastinya non halal. Just berhenti untuk ke toilet dan duduk2 ambil angin!!!!. Ada juga kedai menjual minuman ringan dan cenderahati.



                                        Gambar2 dibawah ni....pengalaman semasa berada salah satu pulau yang berada di Delta Mekong. Memang seronok di sini. 


                             


                                          Menaiki bot panjang untuk sampai ke pulau tersebut....
                                           Lupa pulak nama pulau tu.



                                            Dihidangkan madu yang dicampur air teh cina, limau
                                             kasturi.




                                          Best dapat naik sampan.......

                                             Manis sungguh kesemua buah2an ni......


                                           Sambil makan buah....ada lak hiburan tp tak paham pun!!!!!

                                                             Candy kelapa



                                            Menaiki kereta kuda untuk kedestinasi lain....


                                           Menaiki bot kecil keluar dari pulau untuk menaiki bot panjang.
                                            

                                          Last sekali...menaiki bot panjang semula untuk ke jeti dan manaiki bas balik ke bandar. Dalam perjalanan kami dihidangkan air kelapa yang sememangnnya best. Tapi memang lepak, masing2 kepenatan selain cuaca yang memang panas terik.



                                          Malam ke - 2, baru sempat ke kedai Hjh Basiroh. Seorang 
                                           Ustazah dan peniaga yg terkenal dikalangan pelancong Malaysia.
                                           Sebelum bertolak balik meninggalkan HCM, sempat lagi ambil gambar
                                            di belakang pasar.
                                            Sempat capai 5 biji pelam yg mebeles ni sblm naik teksi.
                                                          



                                          Kenalan baru.....banyak shooping dan kaki niaga diorang ni!!!!!