Selasa, 12 November 2013

Kek Velvet Marble....kukus



Assalamualaikum dan salam bahagia. Hari ini nak kongsi resepi kek yang sangat gebu, lembut dan pastinya sedap!!!. Macam kek marble yang lain juga tetapi ini versi kukus dan kejadiannya memang puas hati. Jom kita intai.....




KEK VELVET MARBLE
Sumber : DayangJack@DapurKu SaYang

Bahannya:
5 biji telur A ~ dari peti ais
250gm tepung gandum + 1st baking powder ~ ayak 3 kali
150ml susu cair
180gm gula halus
2sb susu pekat manis
1sb ovalette
1/4st garam
125ml minyak jagung ~ saya guna minyak masak biasa

Perisa dan pewarna:
coklat emulco + moccha emulco
pandan emulco + warna hijau epal
bluberry emulco + warna purple
strawberry emulco + warna pink
perisa esen vanilla




Caranya:
1. Panaskan pengukus. Loyang digriskan dgn butter dan lapiskan dgn baking paper. Saya guna loyang 9 x 6 in.
2. Campurkan semua bahan kecuali minyak dan perisa / pewarna. Putar hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan minyak jagung sikit2 dan kacau sebati menggunakan senduk atau spatula.
4. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian sama rata. 2 bahagian dibiarkan kosong + esen vanilla. 4 bahagian diberi perasa dan pewarna.
5. Kukus lapisan vanilla yg pertama dahulu selama 7-10 minit dgn mengunakan api perlahan.
6. Kemudian tuangkan lapisan berperisa dan berwarna secara selang seli. Kukus selama 15-20 minit atau hingga dah tak cair.
7. Tuang lagi satu bahagian vanilla, tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 30 minit atau hingga masak keseluruhannya.
8. Apabila sudah masak, sejukkan dulu baru dipotong. 


Sabtu, 9 November 2013

Durian Crumble Cake



DURIAN CRUMBLE CAKE
Olahan: UDA


Crumble:
1/3 cawan gula perang
2 sb tepung gandum
1 sb butter 

** satukan semua bahan. Gaul guna hujung jari hingga menjadi seakan2 serbuk roti. Jika masih melekit2, tambah tepung sedikit lagi dan gaul hingga berderai.




Bahan kek:
1 1/2 cawan tepung berserbuk penaik @ tpng gandum + 1st baking powder
1/2 cawan gula castor
1/2 cawan susu cair
3 sb isi durian
1 biji telur
1/8st garam halus
3/4 cawan minyak masak
1/2st soda bikarbonate

Caranya:
1. Mesin semua bahan kecuali tepung hingga halus.
2. Campur adunan yg dimesin dalam tepung. Gaul rata hingga sebati.
3. Masuk adunan dalam papercup hingga setengah, tabur crumble dan tekan2 sikit supaya lekat. Banyak mana nak letak crumble, ikut cita rasa. Pd saya, lagi banyak, lagi sedap!!!!.
4. Bakar pada suhu 170C selama 25 minit atau hingga masak.


Agar2 Santan Gula Melaka


AGAR2 SANTAN GULA MELAKA
Sumber : Citarasawan

Bahannya:
10gm serbuk agar2
1 litter @ 4 cawan air
250gm gula melaka
250ml @ 1 cawan santan kotak
1 bj telor
1/4st garam
2 helai daun pandan






Caranya:
1. Satukan santan, telur dan garam. Pukul ringan guna garpu / whisk.
2. Satukan gula, air, agar2, daun pandan dan masak hingga gula hancur.
3. Tapiskan dalam periuk lain dan masak semula.
4. Masukkan campuran telur dan santan tadi, kacau hingga mendidih dan menggelegak.
5. Apabila adunan santan dah nampak bergintil2, tutup api.
6. Tuang dalam bekas pilihan dan sejukkan.








Bebola Roti Rangup


BEBOLA ROTI RANGUP


Bahannya:
4 keping roti sandwich ~ dipotong kecil2
2 bj telur
1 kiub perasa ayam
1 biji bawang putih ~ ditumbuk halus
daun sup ~ dihiris 
bawang besar ~ didadu
lada merah / lada hijau ~ dihiris
sedikit carrot ~ dihiris halus
lada sulah AjiShio secukupnya
garam secukup rasa
serbuk roti secukupnya
minyak untuk menggoreng

Caranya:
1. Pukul telur, masukkan bawang putih, lada sulah dan kiub ayam. Pukul sebati.
2. Masukkan roti, daun sup dan bawang besar, lada dan carrot. Ramas2 roti supaya sebati.
3. Ambil sedikit adunan, kepal2 hingga menjadi bebola. Salutkan dgn serbuk roti. Buat hingga habis.
4. Goreng dalam minyak panas hingga keemasan dan garing.
5. Sedap dimakan panas2 bersama sos cili.

Rabu, 6 November 2013

Urap Daun Turi



URAP DAUN TURI

Bahan A: (dimesin / ditumbuk kasar)
2 tangkai lada merah
1 genggam ikan bilis
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit belacan
sedikit kunyit basah / kunyit serbuk


Bahan B:
3 genggam kelapa parut putih
garam dan gula secukupnya


Bahan C:
1 ikat daun turi ~ dilurutkan daunnya, rendam sekejap & toskan
2 cawan taugeh
10 helai daun cekur ~ dihiris halus
1 biji bawang besar ~ dihiris
1 tangkai lada merah ~ dihiris


Caranya:
1. Dalam kuali, panaskan sedikit minyak, masukkan bahan A. Kacau hingga kering.
2. Masukkan bahan B, kacau hingga kelapa sebati dan kurang bergentel dgn bahan yg digoreng tadi. 
3. Masukkan bahan C, kacau sehingga daun turi lembut sedikit dan bila rasa dah ok, terus tutup api.
4. Tujuan kelapa dan bahan dimesin / ditumbuk digoreng dahulu supaya tidak mudah basi.
5. Cara lain ~ bahan A & B digaul sebati, goreng tanpa minyak sebentar. Kemudian masukkan bahan C, kacau hingga daun lembut sedikit, terus angkat.


Kuih Ketupor


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Salam Maal Hijrah 1435.....semuga kita semua dapat memperbaiki diri dan sentiasa diberi cahaya keimanan dan ketaqwaan. Pagi tadi....ronda2 ke blog MaDiHaA, terserempak dengan Kuih Ketupor ni. Mood tengah rajin, tengok bahan2 semuanya senang, dah memang ada kat dapur. Teringin nak rasa, apa rasanya yg lapisan kat bawah tu. Katanya, kuih ni asalnya dari Sarawak. Yg istimewa nya.....yg lapisan bawah tu!!!!. Beras direndam dan diblender. Biasanya kalau talam keladi, guna tepung beras, ini beras yg kita masak nasi tu diblender. Memang kuih ni terasa lemaknya dan tak berapa manis , memang sesuailah dgn keadaan sekarang ni.....jimat2kan gula tu!!!!. Bahagian atas, saya lebihkan adunan sbb, saya tengok MaDiHaA punya nampak nipis. Apa2 pun....tq MaDiHaA, saya share disini pula ye.....



KUIH KETUPOR
Sumber: MaDiHaA
Olahan : UDA

Lapisan Bawah:
1 cawan beras ~ direndam (anggaran 2 - 3 jam) 
3 cawan santan sederhana pekat
120gm kelapa parut putih ~ saya letak 130gm
1st garam


Lapisan Atas: 
300ml santan pekat
2 biji telur
1/4 st garam
150gm gula pasir
60gm tepung gandum
pewarna ungu

Caranya:
1. Untuk lapisan bawah ~ Toskan beras, blender dgn 2 cawan santan hingga halus. 
2. Masukkan dalam kuali, tambah santan yg selebihnya bersama kelapa parut dan garam.
3. Kacau hingga masak dan pekat dgn api yang sederhana. 
4. Tuang dalam loyang (saya guna 8.5 x 8.5in) yg telah dialas dgn plastik dan disapu sedikit minyak.
5. Kukus selama 30 minit atau sehingga masak (bila disentuh dgn jari, tak melekat).
6. Untuk lapisan atas~ bancuh semua bahan, tapis dalam periuk. Kacau sekejap hingga naik wap.
7. Tuang atas lapisan bawah tadi dan kukus selama 30 minit atau hingga masak.
8. Sejukkan kuih sebelum dipotong.


Selasa, 5 November 2013

Kek Kukus Coklat Kentang Keju


KEK KUKUS COKLAT KENTANG KEJU
Olahan : UDA



Cream Cheese
Bahannya:
250gm cream cheese
50gm gula halus ~ kalau suka manis boleh tambah lg
1bj telur
1sb tepung gandum
1sb air


Caranya:
1. Pukul cream cheese dgn gula hingga halus dan gebu.
2. Masukkan telur, tepung gandum dan air, pukul lagi hingga rata dan sebati.
3. Ketepikan.






Kek Coklat Kentang

Bahannya A 
60gm butter
60gm santan kotak
60gm dark coklat compound ~ dipotong2
** panaskan butter & coklat secara double boiler. Dah cair, masukkan santan, kacau dan ketepikan.

Bahan B
4bj telur
95gm gula castor
100gm kentang ~ yg telah dikukus dan dihaluskan
1st ovalete

Bahan C
80gmtepung gandum ~ diayak
2sb serbuk koko ~ diayak



Caranya:
1. Panaskan kukusan. Alas loyang dgn baking paper dan sapu butter.
2. Pukul bahan B hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan bahan C sikit2., adun rata.
4. Masukkan bahan A. adun rata.
5. Bahagikan kepada 2 bahagian.
6. Kukus bahagian 1 selama 10 minit atau hingga masak .
7. Kukus adunan cream cheese atas bahgian 1 selama 10 minit atau hingga mengeras.
8. Kukus bahagian 2 atas cream cheese selama 20 minit atau hingga masak.
9. Sejukkan baru dipotong.