Ahad, 30 Mac 2014

Dadar Sardin





DADAR SARDIN

Bahannya A:
1tin besar ikan sardin ~ ditoskan
2 bj bawang putih ~ dicincang halus
1/2 bj bawang holland ~ didadu
1sb lada kisar
1 tangkai lada hijau ~ dibuang biji dan didadu
Minyak & margerin secukupnya
Garam secukup rasa

Bahan B:
6 bj telur A
Sedikit lada sulah
Sedikit bawang goreng
Daun sup secukupnya
Sedikit garam



Caranya:
1. Untuk bahan A ~ panaskan minyak dan tumis bawang putih. Dah wangi, masukkan lada kisar dan tumis hingga masak. Masukkan bawang holland, sardin dan lada hijau. Hancurkan sardin kasar2 je tak perlu hingga halus. Perasakan dgn garam, kacau sebati dan ketepikan.
2. Untuk bahan B ~ pukul telur dan masukkan bahan yg lain.
3. Masukkan bahan A kedalam bhn B , sebatikan.
4. Panaskan margerin dalam kuali tak melekat. Dah panas, masukkan adunan dan biar masak dgn api yg sederhana. Buat seperti telur dadar biasa.
5. Sedap dimakan panas2 dgn sos pilihan.





                                          makan dgn sos cili thai....mabeles!!!!! tak perlu nasi


                                                    makan dgn sos lada hitam pun sedap!!!!


Kuih Cara Kentang Perasa Jagung


KUIH CARA KENTANG PERASA JAGUNG

Bahan A
1 biji kentang sederhana besar ~ dikupas, dipotong dan direbus
2 1/2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air
1 cawan susu cair
2 biji telur
3 sb margerin
4 sb bes minumam perasa jagung ~ saya guna Double Lion
garam secukup rasa

Bahan lain:
acuan kuih cara
gula pasir secukupnya
1 helai daun pandan ~ dipotong dan diikat
minyak masak untuk sapuan pada acuan secukupnya



Caranya:
1. Satukan kesemua bahan A kecuali perasa jagung. Kacau sebati kemudian dimesin hingga halus. Tuang dalam jag, campurkan perasa jagung dan kacau sebati. Ketepikan dulu.
2. Panaskan acuan kuih cara. Sapu minyak masak menggunakan daun pandan yg telah diikat.
3. Bila dah panas, tuang adunan dalam acuan hingga penuh, sudukan ditengah2 adunan sedikit gula pasir. Tutup adunan dgn tudung acuan ataupun tudung periuk. Biarkan kuih masak dgn api sederhana besar.
4. Bila bhg bawah dah garing dan bahagian atas dah kering, angkat dan telangkupkan dua keping menjadi satu.





Rabu, 12 Mac 2014

Talam Crackers


TALAM CRACKERS

Bahan lapisan bawah:
20 kpg biskut tawar (sebarang jenama) ~ diramas halus
400ml santan pekat + air pandan ~ ( 8 helai daun pandan + 1 cawan air dimesin halus,  
  tapis dan campur dgn santan = 400ml)                                                      
6 sb susu pekat manis
3 sb gula pasir ~ kalau suka manis boleh tambah lg
2 bj telur
pewarna hijau

Caranya:
1. Satukan semua bahan kecuali biskut. Kacau sebati.
2. Masukkan biskut, gaul rata dan tambah warna hijau.
3. Ketepikan sebentar.


Bahan lapisan atas:
1 cawan tepung beras
1 cawan santan ~ saya guna santan kotak, hasilnya putih melepak!!!!
2 cawan air
garam secukupnya.


Caranya:
1. Satukan bahan diatas , kacau sebati dan tapis.
2. Masuk dlm periuk, kacau atas api hingga naik wap, ketepikan.
3. Guna acuan lompang, sapukan sedikit minyak masak.
4. Masukkan adunan lapisan bawah separuh acuan, kukus selama 15 minit atau hingga masak.
5. Dah masak, jika atas kuih tu ada air kukusan, buangkan air tu menggunakan tisu dapur.
6. Tuang adunan lapisan atas dan kukus lagi selama 15 - 20 minit atau hingga masak.
7. Sejukkan dan pastikan dah betul2 sejuk baru keluarkan dari acuan.




Ahad, 2 Mac 2014

Apam Pandan



APAM PANDAN

Bahan A ~ disatukan dan biarkan naik @ berbuih
1 sb yis mauripan
1/4 cawan air suam
1 st gula pasir

Bahan B ~ disatukan dan dimesin
1 cawan gula pasir
3 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
2 cawan air pandan ( 12 helai daun pandan + 2 cawan air ~ dimesin)
pandan emulco secukupnya ~ jika x guna air pandan
pewarna hijau

Bahan C ~ digaul rata dan kukus sekejap
kelapa parut putih
sedikit garam


Caranya:
1. Dalam bekas, campurkan bahan A dan B. Gaul sebati.
2. Biarkan selama 1 jam hingga naik 3 x ganda.
3. Acuan disapukan dgn sedikit minyak.
4. Bila adunan dah naik, masuk dlm acuan dan biarkan sekejap, lebih kurang 10 minit.
5. Kukus dengan api sederhana selama 20 minit atau sehingga masak.....cucuk ngan lidi x melekat.
6. Sejukkan, baru keluarkan dari acuan.
7. Sedap dimakan dgn kelapa parut putih.


Keropok Jejari Ketam


KEROPOK JEJARI KETAM

Bahannya:
2 paket jejari ketam ~ disiat halus
tepung jagung secukupnya
serbuk lada sulah berperisa AjiShio secukupnya 
minyak untuk menggoreng



Caranya:
1. Jejari ketam yg telah disiat halus dimasukkan dalam bekas. 
2. Taburkan serbuk lada sulah berperisa secukupnya. Jgn banyak sangat nanti masin . Gaul hingga rata.
3. Taburkan pula tepung jagung secukupnya.  Kalau jejari ketam tu dah tersalut tepung, ok la tu.
4. Panaskan minyak, goreng hingga keperangan, angkat dan toskan.
5. Sejukkan dulu baru disimpan dalam bekas yg kedap udara.

                                

Lempeng Butter



LEMPENG BUTTER

Bahannya:
1 cawan tepung gandum
1 bj telur
1 1/2 cawan air / susu cair
1 sb butter / margerin
sedikit pewarna kuning
** margerin secukupnya ~ untuk dioles dlm kuali

Caranya:
1. Satukan semua bahan kecuali yg bertanda**. Gaul rata kemudian dimesin hingga halus.
2. Panaskan kuali leper, letak margerin dlm 1 sudu teh. Kalau nak garing bahagian tepi lempeng tu, letak lebih sikit.
3. Bila margerin dah panas, masukkan 1 senduk adunan dan masak hingga garing dgn api yang sederhana. Balik balikkan lempeng tu supaya bahagian atas dan bawah garing.
4. Dah masak dan dah garing, angkat dan makan dgn sambal tumis ataupun kuah kari.