Selasa, 12 Mei 2015

Bingka Cornflakes + Cream Crackers



Assalamualaikum dan salam sejahtera. Bingka yang sedap ni asalnya Bingka Cornflakes je. Oleh kerana cornflakes tak cukup, sesaja campur ngan biskut. Memang bertambah sedap la jadinya. Kuih ni saya buat untuk makan2 dalam bas, sempena lawatan ke Pusat Pendidikan Al Barakah minggu lepas. Jom kita intai resepi yang dah diolah.....

BINGKA CORNFLAKES + CREAM CRACKERS
Sumber : Ayu Jalinan Rasa
Olahan : UDA


Bahannya:
150gm cornflakes ~ saya guna separuh cornflakes separuh cream crackers
3/4 cawan tepung jagung
3 biji telur
3 cawan santan sederhana pekat ~ resepi asal separuh santan separuh susu segar
1/3 cawan gula pasir
3 sudu besar susu pekat manis
1/4 st garam
1/2 st esen vanilla
sedikit pewarna kuning
sedikit bijan


Caranya:
1. Satukan semua bahan kecuali bijan dan pewarna. Kacau sebati kemudian biarkan sebentar, supaya cornflakes lembut.

2. Blender semua bahan hingga halus, letak pewarna kemudian tuang dalam acuan yg telah di sapu dgn margerin dan dipanaskan sebentar.

3. Tabur bijan dan bakar pada suhu 170C selama 40 minit atau hingga kuih garing ~ ikut kepanasan oven masing2.

4. Sejukkan kuih baru dipotong dan dihidangkan.