Khamis, 27 Ogos 2015

Belinjau madu


Keropok belinjau......ada peminatnya tersendiri. Tak kurang pula, ada yang tak suka sebab rasanya lemak2 pahit. Kalau nak bagi semua orang suka memakannya, kita sira dengan madu. Yang pahit akan bertukar lemak2 manis!!!!. Kalau tak percaya, cuba buat....anak2 pasti suka. Selalunya buat cornflakes madu, cuba kali ini buat belinjau madu. Memang makan tak cukup sebalang!!!.



BELINJAU MADU
Olahan : UDA


Bahannya:
200gm keropok belinjau yang telah digoreng ~ patah2kan sebesar cornflakes
45gm gula pasir
100gm butter / margerin
3sb madu
bijan hitam & bijan putih
badam cincang atau jenis kekacang yang lain ~ disangai@ digoreng tanpa minyak
papercup secukupnya


Caranya:
1. Panaskan butter, gula dan madu dalam kuali. Dgn api perlahan, kacau hingga larut. 
2. Masukkan keropok belinjau, kacau hingga sebati dan rata. Tutup api.
3. Masukkan dlm papercup, tabur bijan dan kekacang.
4. Susun dalam loyang, bakar selama 10 minit atau keperangan.
5. Sejukkan dulu baru simpan dlm bekas kedap udara.
*** Boleh juga kurangkan gula, lebihkan madu, ikut citarasa masing3.


Biskut Sri Kandi



Assalamualaikum dan salam sejahtera. Baru beberapa hari ni berkesempatan nak share resepi biskut untuk hari raya yang lepas. Sibuk memanjang kalau tak sibuk, mood kemalasan melanda!!!. Sesiapa yang nak cuba, silakan. Boleh buat untuk Raya Haji bulan depan.


BISKUT SERI KANDI
Sumber : Chef Zubaidah


Bahan A:
130gm butter
10gm shortening
50gm gula aising


Bahan B :
120gm tepung gandum
30gm   serbuk badam
25gm   tepung kentang
25gm   tepung susu
30gm   tepung jagung
20gm   tepung arrowroot
30gm   cornflakes ~ dikisar

Hiasan:
kuning telur ~ dipukul dan campur sedikit pewarna kuning
honey star
coklat masakan hitam ~ dicairkan



Caranya:
1. Satukan bahan A dan pukul hingga sebati.
2. Masukkan semua bahan B dan uli hingga menjadi adunan yang lembut.
3. Canai dan terap ikut acuan pilihan.
4. Sapukan kuning telur dan letakkan honey star.
5. Bakar  selama 30 minit pada suhu 150C atau sehingga masak.
6. Setelah biskut masak, hiaskan dengan coklat masakan.


Ahad, 23 Ogos 2015

Sunflower Seed Cookie ~ Biskut Kuaci



BISKUT KUACI
Sumber : Chef Zubaidah


Bahan A :
200 gm butter
100gm shortening
100 gm gula aising

Bahan B:
300gm tepung gandum
50gm tepung kentang
60gm tepung ubi
50gm tepung jagung
80gm serbuk badam
40gm kelapa kering ~ dikisar


Hiasan:
putih telur ~ saya guna kuning telur
kuaci biji matahari 
bijan hitam ~ saya guna kelapa kering

Caranya:
1. Satukan bahan A dan sebatikan.
2. Masukkan kesemua bahan B dan uli hingga menjadi doh.
3. Canai dan terap dengan acuan berbentuk bunga.
4. Sapukan kuning telur, hiaskan dgn kuaci dan tabur kelapa kering.
5. Bakar selama 30 minit atau sehingga masak pada suhu 130C.


Pai Labu



Antara dessert yang mudah dan senang membuatnya. Rasanya.......memang sedap!!!!!. Jom kita intai resepinya....

PAI LABU

Pie Crust :
250gm butter
300gm tepung gandum
50gm gula halus
2 sudu makan air sejuk dari peti ais
1 biji telur kuning
sedikit garam
acuan pai ataupun yang sesuai dengannya

Caranya:
Tepung, gula, butter dan garam disatukan. Adun menggunakan senduk kayu atau garpu hingga rata.
Masukkan telur kuning dan air. Adun lagi hingga menjadi adunan yang licin.
Guna penggelek, canai adunan mengikut kesesuaian saiz bekas pai. Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis. Masukkan dalam acuan pai, kemaskan tepi. Bahagian dalam, cucuk2kan dengan garpu.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan sehingga separuh masak pada suhu 170C. Keluarkan dari oven dan biarkan sebentar.


Pie Filling:
250gm labu ~ yang telah dikukus
115gm gula pasir 
3 biji telur
150ml susu cair
1/2st serbuk kayu manis ~ saya tak letak
esen vanilla
sedikit warna kuning

Caranya:
Satukan semua bahan dalam blender, blender hingga halus. Tuang adunan kedalam kulit pai. Bakar dalam oven pada suhu 180C sehingga kulit pai kelihatan kekuningan.