Assalamualaikum dan salam bahagia. Dah lama tak menalam!. Kekadang teringin nk menalam tapi .....mood M tu over sangat. Makan nak, nak buatnya malas. Memang tak pernah beli pun kuih2 cam gini. Sedap ke tak, jadi ke tak.....lebih suka buat sendiri. Makannya memang tak banyak mana pun tp kepuasan dapat membuatnya tu yang rasa ' semacam'.....rasa puas bila kita buat menjadi dan kalau tk jadi.....kita tahu dimana silapnya. Itulah kepuasan sebenar. Menalam ni, saya memang tk pernah pergi ke kelas untuk belajar. Kesalahan dan kesilapan.....itulah guru sebenar saya. Alhamdulillah, berkat minat dan kesungguhan, saya pernah menjual aneka talam....dari warung hinggalah ke hotel. Pengalaman dan kenangan .....membuat saya tersenyum sendiri. Ianya berharga buat saya.
Talam yang satu ni memang dah lama benar tak membuatnya. Kalau dulu, tiap2 minggu masuk dlm list. Salah satu talam menjadi kegemaran pelanggan saya ....di masa lalu...hehehe!!!!. Tetiba teringinlah pulak. Talam ni memang sedap, lembut dan terasa aroma daun pandan. Resepi ni dah bertahun dlm simpanan......resepi dari arwah mak sedara di Spore. Di sini, saya panjang2kan lg resepi ni semuga sama2 dpt kongsi ilmu. Jom kita layan.....
TALAM BANJAR
Bahan bawah (A)
250gm tepung beras
1050gm santan sederhana pekat
Garam secukup rasa
Bahan atas (B)
150gm tepung gandum
250gm gula pasir
650gm santan pekat + air pandan (10 helai daun pandan + 2 cwn air, dikisar)
2 bj telur
Sedikit garam
Pewarna hijau
Caranya:
1. Panaskan kukusan. Alas loyang 10 x 10 in dgn plastik dan sapu sedikit minyak.
2. Campurkan semua bhn A dlm bekas, gaul sebati dan tapis. Masuk dlm periuk, kacau hingga naik wap, tutup api. Masuk adunan dlm loyang dan kukus selama 10 minit atau hingga ditekan dgn jari, tak melekat.
3. Campur semua bhn B, kacau sebati / blender halus, masuk dlm periuk. Masak hingga naik wap, tutup api.
4. Bila bhn A dah tak melekat kat jari, carikkan dgn pisau / lidi, tuang bahan B diatasya.
5. Kukus selama 25 - 30 minit dgn api yg sederhana atau hingga masak ( bila tekan dgn jari dah tak melekat).
6. Sejukkan. Tunggu betul2 sejuk, baru boleh dipotong.