Assalamualaikum, salam bahagia dan salam ceria. Hari ni nak kongsi resepi kudapan yang sedap dan crispy!!!!. Sebelum ni dah buat tapi....biasalah 1st time, over cook.....!!!!!!. Bahan dan cara membuatnya senang tapi kepanasan oven tu kene hati2. Silap perhitungan, bahagian bawah dah perang dan hampir 'rentong', bahagian atas masih putih. 2nd time ni dah berjaya dan dah lulus.....semua kerepek jadi dgn cantiknye....hehehe (perasan jap). Satu adunan....dapat tk banyak, sekali ngadap dh licin. So, sesapa yg berminat, boleh doublekan. Jom kita intai.....
KEREPEK ALMOND
Sumber : Yani @ myresepi
Di Olah : UDA
Bahannya:
30gm tepung gandum
50gm gula halus
Secubit garam
2 bj putih telur
Sedikit esen vanilla
25gm butter ~ dicairkan
75gm almond flake
Sedikit bijan putih dan bijan hitam
Aluminium Foil secukupnya
Margerin untuk melengser
Caranya:
1. Masukkan tepung, gula dan garam dlm mangkuk. Kacau rata.
2. Masukkan putih telur dan kacau sebati.
3. Masukkan butter cai dan vanilla. Kacau rata.
4. Masukkan almond flake, kacau perlahan , tutup adunan dan biarkan 20 minit sblm dibakar.
5. Panaskan oven pada suhu 150c. Loyang dialas dgn aluminium foil dan lengser dgn margerin.
6. Ambil 1/2 st adunan, letakkan atas aluminium foil, ratakan senipis yg boleh. Tabur bijan.
7. Bakar selama 10 - 15 minit, ikut kepanasan oven masing2 hingga perang.
8. Keluarkan dari oven dan terus keluarkan kerepek dari loyang ketika panas2.
9. Sejukkan dan simpan dlm bekas kedap udara.
ratakan adunan senipis macam ni...........
Assalamualaikum..Thanks sudi panjangkan resipi kat sini..teringinlah plak nak mencubanyaaaaa...
BalasPadamwaalaikumsalam.....buatlah Sue, memang sedap!!!. Buat banyak2 tau, nanti tak cukup....hehehe
Padam