Assalamualaikum, salam sejahtera dan salam ceria. Hari ni nak kongsi kek yg senang, cepat dan sedap di makan. Dah lama mengintai, baru hari ni tiba giliran. Kalau kek coklat....anak2 mesti suka dan bila sesekali buat lain dari yg lain.....bukan anak je yg teruja....ibu si anak pun tak sabar nak tengok hasilnya. Alhamdulillah....tak menghampakan. Bila dipotong kek tu......lava yg mengalir tu memang buat anak seronok dan tak sabar2 nak merasa. Adunan kek ni....saya dapat 4 biji acuan kecil tu. So, sesiapa yg ahli keluarga ramai, boleh doublekan....kalau tak, ada yg merajuk tk dapat...hehehe!!!!. Jom kita layan kek ni.....
CHOCOLATE LAVA CAKE
Sumber : Juicy Cafe &Cake
Bahannya:
1 cawan coklat chip
6 sb butter ~ suhu bilik
1 sb serbuk koko
Secubit garam ~ saya tk letak
2 bj telur A
1 kuning telur
3 sb gula castor
3 sb tepung gandum ~ diayak
Caranya:
1. Satukan coklat chip dgn butter dlm bekas dan masak cara double boiler hingga cair.
2. Masukkan serbuk koko dan garam, kacau rata dan angkat ketepi, sejukkan.
3. Pukul telur dan gula hingga kembang selama 3 minit dan masukkan adunan coklat, pukul sebati dan rata.
4. Masukkan tepung dan gaul guna spatula hingga sebati.
5. Tuang dalam acuan pilihan yg dah digris, simpan dlm peti ais selama 5 minit.
6. Panaskan oven. Bakar kek pada suhu 210C selama 10 - 13 minit. Jgn terlebih masak.
7. Dah masak, keluarkan dari acuan dan terus potong untuk mendapatkan 'lava'.
CHOCOLATE LAVA CAKE
Sumber : Juicy Cafe &Cake
Bahannya:
1 cawan coklat chip
6 sb butter ~ suhu bilik
1 sb serbuk koko
Secubit garam ~ saya tk letak
2 bj telur A
1 kuning telur
3 sb gula castor
3 sb tepung gandum ~ diayak
Caranya:
1. Satukan coklat chip dgn butter dlm bekas dan masak cara double boiler hingga cair.
2. Masukkan serbuk koko dan garam, kacau rata dan angkat ketepi, sejukkan.
3. Pukul telur dan gula hingga kembang selama 3 minit dan masukkan adunan coklat, pukul sebati dan rata.
4. Masukkan tepung dan gaul guna spatula hingga sebati.
5. Tuang dalam acuan pilihan yg dah digris, simpan dlm peti ais selama 5 minit.
6. Panaskan oven. Bakar kek pada suhu 210C selama 10 - 13 minit. Jgn terlebih masak.
7. Dah masak, keluarkan dari acuan dan terus potong untuk mendapatkan 'lava'.
Sedapnya kek coklat... anak2 memang suka kan Uda, saya pun tengah mengukus kek coklat di dapur he he ehhh.
BalasPadambetul tu Amie.
PadamSaya cuba buat mengikut resepi..alhamdulillah menjadi..terima kasih sebab kongsi resepi..
BalasPadam