Assalamualaikum dan salam sejahtera. Musim hujan sekarang ni dan tengok kat mana2 laman sosial, ramai yang menayang cucur kentang atau omputih kata Potato Fritters. Apa2 cucur sekalipun, memang orang suka. Ada yang suka makan dengan sos dan juga dengan sambal tumis. Itu citarasa masing2!!!!. Asalnya cucur ni saya copy dari FB (Noraida Durani). Tapi saya dah olah dan tambah sana sini.
Nak citer pasal cucur kentang saya ni, saya specialkan dia sikit. Supaya lebih marbeles!!!!. .Ikut citarasa sayalah!!!. Saya tambah bawang putih yg ditumbuk halus, udang geragau kering dan daun cekur. Kalau nak tahu sedap ke tak....bolehlah kawan2 mencuba.
Nak citer pasal cucur kentang saya ni, saya specialkan dia sikit. Supaya lebih marbeles!!!!. .Ikut citarasa sayalah!!!. Saya tambah bawang putih yg ditumbuk halus, udang geragau kering dan daun cekur. Kalau nak tahu sedap ke tak....bolehlah kawan2 mencuba.
CUCUR KENTANG DAUN CEKUR
Olahan : UDA
Bahannya:
3 biji kentang (disagat halus)
4 sb tepung jagung
3 sb tepung gandum
1sb udang geragau kering
8 helai daun cekur ~ dihiris halus
2 biji bawang putih ~ ditumbuk halus
1 tangkai lada merah ~ buang biji dan dipotong halus
1 biji telur
serbuk lada sulah secukup rasa
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menggoreng
Caranya:
1. Dalam bekas, satukan semua bahan dan gaul rata.
2. Panaskan minyak masak. Sudukan adunan dan goreng hingga masak dan garing. Pastikan adunan leper sedikit supaya ianya garing diluar dan lembut didalam.
3. sedap dimakan dengan sos ataupun sambal tumis!!!.
Masuk daun cekur tu yang buat saya teringin nak cuba makan cucur kentang ni! Tq for sharing dear...
BalasPadam