Rabu, 7 Oktober 2015

Sotong Oriental....



SOTONG ORIENTAL
Sumber : Chef Hanieliza

Bahannya:
500gm sotong sederhana ~ dipotong kecil
2 sudu makan pes tom yam
2 sudu teh  rempah kari ikan
2 sudu makan  sos tiram
minyak masak untuk menumis
garam secukup rasa ~ jika perlu

Bahan dihiris kasar:
1 labu bawang besar
2 biji cili merah
2 biji cili hijau

Bahan tumis: ~ dihiris
2 tangkai daun kari ~ saya guna daun limau
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih

Caranya:
1. Panaskan minyak, masukkan bahan tumis dan tumis hingga wangi.
2. Masukkan sotong bersama dgn bahan2 yang lain, masak selama 10 minit atau hingga sotong masak. 

Bingka Roti Kelapa

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Dah lama rasanya tak update blog. Bila sibuk, memang tak ada mood nak menaip.  Ok, hari ni sempat membaking bingka yang tersangatlah sedapnya. Kalau kat rumah ada roti yang tak habis digunakan tu, jangan buang, simpan dalam peti ais dan bila ada kelapangan, try buat bingka ni. Resepinya mudah sangat....jom kita intai2!!!!




BINGKA ROTI KELAPA
Olahan : UDA


Bahannya:
12 keping roti tawar
2 cawan santan
1 cawan air pandan ~ kisar 8 helai daun pandan bersama 1 cawan air
3/4 cawan gula pasir
4 biji telur
1 cawan kelapa kering
sedikit vanilla
pewarna hijau


Caranya:

1. Campurkan semua bahan kecuali kelapa kering, pewarna hijau dan vanilla. Adun rata.
2. Kisar bahan tadi hingga halus dan tuang dalam bekas.
3. Masukkan kelapa kering, pewarna hijau dan vanilla. Kacau rata.
4. Bakar dalam acuan pilihan yang telah dilengser dgn margerin dan dipanaskan terlebih dahulu.
5. Bakar selama 45 - 1 jam mengikut kepanasan oven masing masing.