Rabu, 26 Jun 2013
Kuih Bakar Cassava......Ubi + Labu!! !!
Isnin, 24 Jun 2013
Souffle Ikan Dori
Assalamualaikum dan salam bahagia. Masak apa hari ni?. Hari2 mesti kepala ligat je....pikir nk masak apa ye tak?. Kalau anak2 kecil biasanya suka ayam je....ada diantaranya, ikan tak nak langsung. Saya nak bagi idea...apa kata, anak2 yg tak tak suka makan ikan tu kita bagi dia makan Souffle ikan ni. Sedap.....dia mesti suka dan tak sangka ianya isi ikan. Memang sedap souffle ni.....lemak dan lembut je. Resepi asal saya copy dari blog Indon....Souffle Ikan Salmon. Yg ada ikan Dory.....saya ubah sana sini ikut selera kami seisi keluarga. Jom intai....cubalah, memang berbaloi!!!.
SOUFFLE IKAN DORY
Sumber : Resep Masakan Komplit
Di Olah : UDA
Bahannya :
250gm isi ikan dory ~ dihaluskan (saya guna blender kering)
100gm butter
1/2 bj bawang holland ~ didadu
2bj bawang putih ~ dicincang halus
100gm tepung gandum
400ml susu cair
5 bj kuning telur
1 btng carrot ~ diparut halus
5bj putih telur ~ dipukul hingga kaku
100gm keju ~ diparut
Garam secukupnya
Lada sulah berperisa Ajishio secukupnya
Sedikit daun dup
Caranya:
1. Cairkan butter, masukkan bawang2 dan tumis hingga harum.
2. Masukkan tepung gandum, terus kacau hingga rata.
3. Masukkan susu sedikit2 sambil dikacau rata dan hingga meletup2 sedikit. Adunan ini akan pekat.
4. Masukkan kuning telur, garam, lada sulah dan kacau rata.
5. Masukkan pula isi ikan, carrot dan daun sup, kacau rata dan sebati. Tutup api dan angkat.
6. Campurkan adunan ini kedalam adunan putih telur yg kaku tadi dan madukkan keju parut. Kacau rata dan sebati.
7. Panaskan oven pada suhu 180C. Griskan loyang atau bekas yg sesuai dgn butter. Masukkan adunan, bakar hingga kekuningan.
8. Sedap dimakan suam2.
Sabtu, 22 Jun 2013
Tart Nenas Keju
Khamis, 20 Jun 2013
Tauchu Bilis Lemak
Selasa, 18 Jun 2013
Tenggiri Masak Serai
Sambal Pelam Ikan Bilis
Bahannya:
1genggam ikan bilis ~ digoreng garing
1 bj pelam ~ jgn terlalu muda dan jgn terlalu masak ~ diracik halus
Garam dan gula secukupnya
Minyak secukupnya.
Bahan dimesin:
7 tangkai lada merah
Sedikit cili padi ~ untuk lebih pedas
1 bj bawang putih
Sedikit belacan
Caranya:
1. Panaskan minyak, tumis bahan yg dimesin dan masukkan buah pelam. Kacau sesekali hingga garing.
2. Rasakan garam dan gula.
3. Tutup api, masukkan ikan bilis dan gaul rata. Pastikan toskan minyaknya dulu baru angkat dan hidangkan supaya ikan bilis rangup lebih lama.
Ayam Pongteh
9 ketul ayam ~ potong kecil
1 bj kentang ~ potong baji
8 bj bawang merah ~ dihiris nipis
4 ulas bawang putih ~ dihiris nipis
1sb tauchu
1 kiub stok ayam
4 keping cendawan hitam kering ~ direbus sebentar dan dipotong2
Air secukupnya
Kicap pekat secukupnya
Lada sulah berperisa Ajishio secukupnya
Cili padi dan lada merah secukupnya ~ jika suka
Minyak secukupnya
Caranya:
1. Tumis bawang merah hingga wangi. Masukkan bawang putih dan tumis hingga kedua2nya kekuningan.
2. Masukkan ayam, goreng sebentar hingga rata.
3. Masukkan air, kiub ayam, kentang, kicap dan cendawan. Biar hingga mendidih.
4. Masukkan tauchu , lada sulah dan lada. Masak hingga sebati dan kentang empuk. Kepekatan, ikut citarasa masing2. Jika suka berkuah banyak, tambah air sedikit lagi.
5. Sedap dimakan dgn nasi panas dan juga roti.
Sabtu, 15 Jun 2013
Chocolate Croissant
Isnin, 10 Jun 2013
Kek Coklat Keju Marble
Hari ni sebenarnya plan nk buat benda lain tapi hati dan tangan berat nak buat yang ini juga. Memang dah lama berangan2.....hari ini angan2 jadi kenyataan. Sebenarnya saya dapat idea nak buat kek ni bila ternampak dlm FB Chef Arm. Tetapi, saya tak copy resepi dia sbb bahan untuk buat inti ( cream cheese) ada yg saya tak de....ni kes malas nk gi kedai. So.....skodeng sana sini dan ambil sana sikit sini sikit....maka terhasillah cream cheese yg sangat sedap ni. Bahagian dasar....boleh guna kek span atau kek coklat yg ready made, yg main tunjuk2 je tu....beli yg dah siap. Hari ni kerajinan saya melanda so....buat sendiri je kek coklat. Kek coklat tu pula...terpulanglah, nak kukus ke nak bakar. Saya kukus je. Ketebalan kek tu, terpulang pada citarasa masing2. Kalau suka cream tebal, doublekan adunan cream , nipiskan kek.....potong dua atau buat setengah adunan. Saya suka kek tebal , so....tak perlu potong2 bg nipis. Yang penting, kek ni sedap....keknya lembut je dan creamnya memang sedap berkrim.....terasa makan aiskrim la pulak!!!!!. Sesiapa yang mahukan kelainan pada kek coklat tu, jom kita intai.....
KEK COKLAT KEJU MARBLE
Di Olah Oleh : UDA
Bahan kek : ( loyang 9x9 in)
142gm gula perang
142gm tepung gandum ~ diayak
1st baking powder ~ diayak
1st soda bikarbonat
1 cawan susu cair
1 cawan minyak
1/2 cawan susu pekat manis
3 bj telur
5 sb serbuk koko
Caranya:
1. Campurkan susu cair, gula, serbuk koko, sudu pekat dan minyak dalam periuk. Kacau atas api kecil hingga semuanya larut. Tutup api .
2. Blender telur hingga berbuih kemudian campurkan dlm adunan koko.
3. Masukkan tepung sikit2 sambil dikacau rata.
4. Alas loyang dgn baking paper dan sapu dgn sedikit minyak.
5. Tuang adunan, kukus dalam air yg mendidih selama 1 jam atau sehingga masak.
6. Sejukkan kek.
Bahan cream:
400gm keju cream
80gm coklat hitam ~ dicairkan
60gm coklat putih ~ dicairkan
Sedikit vanilla
12gm serbuk gelatin halal + 100 ml air ~ biar kembang sebentar kemudian cairkan ~ guna kaedah double boiler
190gm krim non dairy ~ diputar hingga kembang dan kaku
Caranya:
1. Putar keju cream hingga gebu dan halus. Masukkan vanilla.
2. Masukkan gelatin yg dah dicairkan, kacau sebati.
3. Bagikan adunan keju kpd 2 bahagian. Bhg 1 tambah coklat hitam. Kacau sebati. Bhg 1 lagi tambah coklat putih. Kacau sebati.
4. Ambil bahagian yg dicampur coklat putih, campurkan cream dan gaul sebati. Masukkan dlm.piping bag, ketepikan.
5. Ambil bahagian coklat hitam, campurkan cream, gaul sebati dan masuk dlm piping bag. Ketepikan.
Cara menghias: ( spring foam 8x8 in)
1. Kek yang dah sejuk, potong ikut ukuran loyang 8 x8 in ( ukuran loyang ikut citarasa). Klu tak ada loyang spring foam, alaskan alumunium foil dlm loyang tersebut supaya senang nak keluarkan kek nnanti.
2. Masukkan kek tadi dlm loyang, paipkan cream warna putih hingga penuh permukaan kek. Tinggalkan sedikit cream untuk corak hiasan.
3. Paipkan pula cream coklat hitam hingga habis dan ratakan.
4. Paipkan cream putih yg sedikit tadi, corakkan ikut kreativiti masing2.
5. Masukkan kek dalam peti ais dan sejukkan selama 1 jam.
6. Sedap dimakan sejuk.