Selasa, 4 Jun 2013

Ketam Tiga Rasa




KETAM TIGA RASA


Bahannya:
5 ekor ketam ~ dipotong 2 dan dibersihkan
Sedikit kunyit serbuk
Sedikit garam
4 sb lada kering yang telah dimesin
3 bj bawang putih ~ cincang halus
4 tangkai cili padi ~ dihiris
1 bj bawang besar ~ didadu
1 tangkai lada merah ~ dihiris
3 helai daun limau purut ~ dihiris halus
1 batang serai ~ dihiris halus
1 bj buah tomato ~ didadu
2 sb sos cili
2 sb sos tiram
Garam dan gula secukupnya




Caranya :
1. Ketam diperap dgn serbuk kunyit dan garam. Goreng dan ketepikan.
2. Tumis bawang putih dan serai hingga wangi dan keperangan.
3. Masukkan lada yg dimesin, daun limau dan tumis hingga garing.
4. Masukkan bahan lain dan jika terlalu pekat, tambah sedikit air.
5. Dah mendidih dan rasa dah ok, padamkan api. Jirus sos atas ketam  yg digoreng tadi.


2 ulasan:

  1. salam kak..

    ketam tu menggoda la..terliur ni tengok..

    BalasPadam
  2. waalaikumsalam.....klu dh terliur, kene beli n cepat2 masak...hehehe

    BalasPadam