Assalamualaikum, salam Adilfitri dan salam sejahtera. Dah lama tak bersiaran....saya mengambil kesempatan mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin kepada kawan2 dan pengunjung2 yang sudi singgah ke blog saya yg tak seberapa ini. Semuga kita sama2 dapat terus berkongsi resepi yang ada .
Hari ini nak berkongsi sekali lagi kek coklat pisang yang sangat lembut dan sedap . Kebetulan ada setandan pisang kapas masak kat belakang rumah. Selain buat bom pisang, anak suruh buat kek ni. Sesiapa yang datang beraya hari ni...rezeki diorang la ni!!!!. Jom kita intai.....
Hari ini nak berkongsi sekali lagi kek coklat pisang yang sangat lembut dan sedap . Kebetulan ada setandan pisang kapas masak kat belakang rumah. Selain buat bom pisang, anak suruh buat kek ni. Sesiapa yang datang beraya hari ni...rezeki diorang la ni!!!!. Jom kita intai.....
KEK COKLAT PISANG
Bahan A:
3 biji pisang
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1 cawan gula perang
1 st ovalete
1 cawan minyak masak
2 biji telur A
sedikit garam
sedikit esen pisang
Bahan B:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 st soda bikabonarte
1 st baking powder
3 sb serbuk koko
Bahan C (topping)
1/4 cawan serbuk koko
1/4 cawan susu pekat
1 sb air panas
1/2 sb butter / minyak
** satukan semua bahan, kacau sebati secara double boiler
Caranya:
1. Satukan bahan A kemudian blender hingga halus dan gebu.
2. Ayak bahan B. Satukan bahan A dalam bahan B. Kacau sebati.
3. Masuk adunan dalam loyang 8 x 8in yg telah digris. Tutup dgn aluminium foil.
4. Kukus selama 1 jam . Pastikan air kukusan mendidih terlebih dahulu.
5. Dah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum salut dgn topping.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan