Jumaat, 13 September 2013

Kerapu 3 Rasa....

 
 
KERAPU 3 RASA
 
Bahannya:
1 ekor ikan kerapu sederhana besar ~ digaul dgn sedikit garam dan serbuk kunyit.
2 sb sos cili
2 sb sos tiram
2 sb kicap manis
3 tangkai cili padi ~ dipotong bulat
1 tangkai lada merah ~ belah 4 kemudian potong kecil
3 helai daun limau ~ dihiris halus
1 biji tomato ~ dipotong dadu
sedikit nenas ~ dipotong dadu
 
Bahan tumis
1 sb lada yg dimesin
2 biji bawang putih ~ dicincang
1/2 biji bawang Holland ~ didadu
1 batang serai ~ dimayang halus
sedikit halia ~ dicincang
 
Caranya
1. Goreng ikan hingga garing ~ ketepikan.
2. Tumis bahan tumis hingga wangi dan garing.
3. Masukkan sos cili, sos tiram, kicap, daun limau ~ gaul rata dan sebati. Jika terlalu pekat, tambah sedikit air.
4. Masukkan cili padi, lada merah, tomato, nenas ~ biar mendidih dan tutup api.
5. Jirus atas ikan dan sedap dimakan panas2.
 
 
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan