URAP DAUN TURI
Bahan A: (dimesin / ditumbuk kasar)
2 tangkai lada merah
1 genggam ikan bilis
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit belacan
sedikit kunyit basah / kunyit serbuk
Bahan B:
3 genggam kelapa parut putih
garam dan gula secukupnya
Bahan C:
1 ikat daun turi ~ dilurutkan daunnya, rendam sekejap & toskan
2 cawan taugeh
10 helai daun cekur ~ dihiris halus
1 biji bawang besar ~ dihiris
1 tangkai lada merah ~ dihiris
Caranya:
1. Dalam kuali, panaskan sedikit minyak, masukkan bahan A. Kacau hingga kering.
2. Masukkan bahan B, kacau hingga kelapa sebati dan kurang bergentel dgn bahan yg digoreng tadi.
3. Masukkan bahan C, kacau sehingga daun turi lembut sedikit dan bila rasa dah ok, terus tutup api.
4. Tujuan kelapa dan bahan dimesin / ditumbuk digoreng dahulu supaya tidak mudah basi.
5. Cara lain ~ bahan A & B digaul sebati, goreng tanpa minyak sebentar. Kemudian masukkan bahan C, kacau hingga daun lembut sedikit, terus angkat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan