Selasa, 10 Disember 2013

Bubur Som Som vs Sirap Ros


Assalamualaikum, salam bahagia. Walaupun hujan dari pagi hingga ke malam, tekak nak makan gak bubur som som ni. Gara2 tekak perit, mcm nak demam.....nak makan yg lembut2 dan sejuk2!!!!!!. Kalau makan bubur som som ni, saya suka makan dgn air sirap, tak suka dengan air gula melaka. Lagi sejuk, lagi sedap!!!!!!. Jom kita layan....sumber Yatiememories tapi sirap gula melaka saya ganti dgn sirap ros



BUBUR SOM SOM

Bahannya:
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung jagung
1,750ml santan
1 st garam atau secukup rasa
2 helai daun pandan

Caranya:
1. Satukan semua bahan kecuali daun pandan. Kacau rata dan tapiskan.
2. Masukkan adunan dan daun pandan dalam kuali ( guna kuali senang kacau)
3. Guna api sederhana, kacau sentiasa adunan hingga pekat, berkilat dan meletup letup.
4. Bila dah masak, masuk adunan dalam loyang atau acuan yg telah digris dgn sedikit minyak (supaya x melekat).
5. Sejukkan adunan dan sajikan dengan sirap ros.


SIRAP ROS

200gm gula pasir
500ml air
1 helai daun pandan
Bes minuman perasa Ros secukupnya

Caranya:
1. Masak air sirap hingga gula larut dan mendidih. 
2. Tapis dan sejukkan.














Tiada ulasan:

Catat Komen