Ahad, 11 Januari 2015

Kuih Mangkuk Kastard Pulut Hitam




KUIH MANGKUK KASTARD PULUT HITAM
Sumber : CITARASAWAN


DOH KULIT

1/2 cawan tepung pulut hitam
1/2 cawan tepung pulut putih
1/2 cawan santan
1/2 st garam


INTI KASTARD

1bj telur A
1 1/2 sb tepung gandum
1/2 sb tepung kastard
2 sb gula pasir
1 cwn santan sederhana pekat
1/4 st garam
sedikit pewarna kuning

*** acuan lompang 13 biji ~ gris dgn minyak ( saya guna 11 sahaja)



CARANYA

1. Satukan bahan kulit, adun seperti kuih buah melaka.
2. Ambil doh, tekan dlm acuan seperti kulit tart. Trim bahagian atas. Kulit jangan terlalu tebal, buat nipis sedikit supaya tak liat. ( seperti gambar di atas)
3. Satukan bahan kastard, masak hingga naik wap.
4. Tuang dalam doh tadi.
5. Panaskan kukusan dan kukus selama 20 - 25 minit dgn api sederhana.
6. Sejukkan dulu baru keluarkan kuih dari acuan.


                                             saya letak coklat chip .....biar cun sikit!!!!!!

1 ulasan:

  1. Bahan utk doh kulit tu kite campur kukus setengah masak dulu then tepek dlm mgk ke?
    Pls explain clearly...I'd like to try this recipe, thank you very much.

    BalasPadam