Rabu, 22 April 2015

Puding Sumi


PUDING SUMI

Bahan A
1 pkt agar2 serbuk ~ 10gm
600ml air
1/2 cawan gula pasir ~ jika suka manis boleh tambah lagi


Bahan B
Sumi Jelly secukupnya

Bahan C
400ml susu cair
3 keping roti tawar
1 biji telur
2 sudu makan margerin
3 sudu makan susu pekat
esen vanilla

Bahan D
pewarna ~ ikut citarasa



Caranya:
1. Masak bahan A hingga gula hancur dan mendidih.
2. Masukkan sedikit bahan A ke dalam acuan, kemudian susun bahan B. Simpan dalam peti ais sebentar.
3. Keluarkan dari peti ais, tuang lagi sedikit bahan A atas bahan B supaya  ianya melekat antara satu sama lain. Sejukkan sebentar.
4. Kisar bahan C, kemudian campurkan dalam  baki bahan B dalam periuk, masak hingga mendidih dgn api yg sederhana.
5. Adunan bahagikan kepada 3 bahagian dan warnakan.
6. Keluarkan puding dari peti ais, tuang satu bahagian yang berwarna, kemudian sejukkan.
7. Bila dah keras, garikkan permukaan puding dgn lidi, tuang adunan berwarna dan sejukkan lagi. Begitulah cara untuk adunan berwarna yg seterusnya.
8. Pastikan puding betul2 dah keras, baru keluarkan dari acuan.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan