Sabtu, 14 Disember 2013

Talam Sugi Durian


TALAM SUGI DURIAN

Bahan bawah:
210gm tepung sugi
125gm gula pasir
 40gm  tepung gandum
825ml santan cair
2 bj telur
pewarna kuning

Caranya:
1. Guna loyang 10x10, alas dgn plastik dan sapukan dgn sedikit minyak masak.
2. Satukan semua  bahan bawah, kacau sebati.
3. Masuk dalam periuk, kacau adunan hingga naik wap dan sederhana pekat. Tutup api.
4. Masuk adunan dalam loyang dan kukus selama 10 minit atau hingga mengeras.

Bahan Atas:
150gm tepung gandum
650gm santan sederhana pekat
200gm gula pasir
3 sb isi durian
2 biji telur ~ dipukul guna whisk
2 helai daun pandan ~ disimpul
sedikit garam
pewarna hijau

Caranya:
1. Satukan tepung, gula, isi durian dan santan. Kacau sebati dan dimesin halus.
2. Masuk dalam periuk, tambah telur, garam, daun pandan dan warna hijau.
3. Kacau atas api hingga naik wap.
4. Apabila bahagian bawah yg dikukus tadi dah mengeras, garis2kan dgn lidi.
5. Tuangkan adunan bahagian atas dan kukus selama 25 minit dgn api sederhana.
6. Sejukkan dahulu baru dipotong.






2 ulasan:

  1. Mmmm.... harumnya bau durian! Tumpang jamu mata di sini ye Uda... nampak sedap talam sugi durianmu itu!

    BalasPadam