Khamis, 18 April 2013

Pulut Serunding Udang Kering

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ni merajinkan diri buat serunding. Kebetulan, encik suami ada beli beras pulut 2kg. Amboi....banyaknya!!!. Sebenarnya, dia memang suka makan pulut, terutama pulut panggang. Kalau nk buat pulut panggang....malas nk membungkus....beli je senang..hahaha. Lagipun, yg makan pulut dia dan si anak...saya suka tapi tak boleh makan.....nanti angin satu badan....hehehe!!!. Biasanya....kat rumah ni, pulut makan ngan ikan goreng...Teganu style!!!. Hari ni anak nk mkn ngan serunding udang kering pulak. Jom.....






PULUT SERUNDING UDANG KERING

Bahannya:
2 cawan beras pulut ~ direndam dan ditoskan airnya
air / santan secukupnya
garam secukupnya


Bahan Inti:
1 biji kelapa parut putih
sedikit serbuk kunyit
garam secukupnya
gula melaka secukupnya

Bahan dikisar halus:
8 tangkai cili kering ~ rendam sebentar
1 cawan udang kering / udang popeye kering
1 batang serai
3 biji bawang putih
1 biji bawang besar
1sb ketumbar biji
1/2st jintan kasar
1/2st jintan halus

Caranya:
1. Panaskan kukusan. Dalam loyang, gaul beras pulut dgn garam dan campur air/santan secukupnya. Saya tak sukat, biasanya paras air dan beras pulut biar sama.
2. Kukus pulut hingga masak dan sejukkan sebentar. Terap guna acuan lompang.
3. Salut dgn serunding udang kering.

Cara buat inti:
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan garam dan gula melaka, biar sebati sebentar.
3. Masukkan kelapa parut dan serbuk kunyit. Gaul rata dan hendaklah selalu dikacau.
4. Masak hingga kering dan ringan tapi jangan terlalu kering, biar lembab supaya pulut senang melekat. Serunding mestilah manis sedikit baru sedap!!!!
5. Lebihan serunding boleh disimpan lama untuk kegunaan lain hari. Boleh makan dgn nasi ambang atau lontong.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan