Selasa, 4 Jun 2013

Hinava......

HINAVA.......Makanan tradisi suku kaum Kadazan Dusun. Seakan2 Umai di Sarawak dan  Kerabu kalau di Semenanjung. Udang atau isi ikan....mestilah yg segar sebab ianya tak dimasak. Jus limau mainkan peranan yg penting.....isi ikan akan bertukar menjadi putih.....udang akan kelihatan kemerahan sedikit.....baru sedap dan boleh dimakan. Sedap dan jom cuba.....







HINAVA
Sumber : Noriko Ryu Watanabe
Di Olah : UDA

Bahannya:
Isi udang segar / isi ikan tenggiri segar ~ saya guna 1/2 cwn isi udang
Jus limau nipis ~ ikut citarasa, lebih masam lg sedap
Cili padi dihancurkan ~ 6 tangkai dipotong2, 3 tangkai di hancurkan
Bawang merah dihiris ~ 1/2 bj
1 tangkai lada merah ~ saya tambah
Mangga muda / peria @ kedua2nya sekali ~ saya guna mangga separuh masak  dan tomato yg didadu
Garam dan gula
Sos ikan ~ ini saya tambah







Caranya:
1. Campurkan semua bahan, tambah jus limau , garam, gula dan sos ikan. Banyak mana, ikut selera. Tetapi, lagi masam lagi sedap!. Gaul sebati.
2. Tunggu hingga isi ikan bertukar jd putih , baru sedap dimakan. Kalau isi udang, biar hingga bertukar menjadi kemerahan sedikit.
3. Sedap dimakan dgn nasi panas dan ikan masin goreng.


4 ulasan:

  1. salam..

    hinava ni memang sedap..kat sabah senang ja jumpa hinava..banyak dijual di pasar malam ikan bakar kk tu..memang best makan dengan ikan bakar..

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam....masa gi sabah dulu, tak tahu pun ada makanan ni....hehehe

      Padam
  2. Assalamualaikum..saya tak terbayangkan rasa hinava ni sebab ikan dan udang nya tidak dimasak, tapi melalui cerita kakak yang pernah tinggal di Sabah, memang sedapppp sangat....

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam...Sue cubalah sikit dulu, sedap tau!!!!

      Padam