Khamis, 11 Julai 2013

Chocolate Bubble Rice

Assalamualaikum.....salam Ramadhan dan selamat berpuasa. Semuga amalan kita di bulan penuh barakah ini diterima Allah dan sentiasa dipermudahkan . Hari semalam ada permintaan dari anak....suruh buat yg satu ni. Itulah.....belek punya belek buku resepi....kan dah terliur dan tergoda!!!. Untuk tidak menghampakan.....buat jugalah sikit. Eeemmm.....memang sedap, rangup, terasa coklatnya dan buatnya pun senang. Saya buat hanya 100gm bubble rice tapi dapat lebih kurang 50 biji lebih. Muailah tu!!!!!. Untuk menyedapkan lagi, saya letak lebih badam cincang. Tak sampai hari esok, baru berbuka beberapa jam.... balik terawih dah habis!!!. Ok, jom saya share resepinya di sini pula ye...




CHOCOLATE BUBBLE RICE
Sumber : Chef Zubaidah
Di Olah : UDA


Bahannya:
500gm beras bubble
30gm badam cincang ~ letak lebih lg sedap
400gm coklat masakan putih ~ cairkan
100gm coklat masakan hitam ~ cairkan
papercup secukupnya




Caranya:
1. Bakar beras bubble dalam oven pada suhu 150C selama 10 minit ~ supaya tak mudah lemau
2. Badam cincang digoreng tanpa minyak hingga kuning.
3. Masukkan beras bubble ke dalam coklat masakan putih, kacau rata.
4. Masukkan pula badam cincang, gaul rata hingga semuanya diseliputi coklat. Tapi jgn terlalu lembab dgn coklat, nanti terlalu manis.
5. Masukkan dalam cawan kertas dan biarkan sejuk. 
6. Hias dengan coklat hitam dan biarkan membeku. Saya masukkan dalam peti ais sebentar. Bila coklat dah keras, keluarkan.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan