Selasa, 7 Januari 2014

Caramel Pistachio Cake


CARAMEL PISTACHIO CAKE

CARAMEL
Bahannya:
1/2 cawan gula pasir
1/4 cawan air

Caranya:
Satukan gula dgn air separuh, masak hingga perang. Tuang baki air dan sejukkan.





BAHAN KEK

150gm butter bermutu tinggi
200gm gula halus
70gm caramel
2 bj telur A
100gm kacang pistachio ~ dikisar halus
250gm tepung gandum ~ diayak
1/2st baking powder ~ diayak
1 cawan susu cair
1 st vanilla
secubit garam


Caranya:
1. Putar butter bersama gula hingga kembang
2. Masukkan telur sebiji2
3. Masukkan caramel
4. Masukan tepung, baking powder, pistachio kisar dan vanilla
5. Putar hingga sebati dan masukkan susu sedikit2. Masukkan pewarna dan putar lagi hingga rata.
6. Masukkan dalam loyang dan bakar 45 minit atau hingga masak dgn suhu 180C.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan