Rabu, 22 Januari 2014

Kek Kentang Moist


Kek kentang yang sedap, lembab dan senang membuatnya. Kek ni kecik je, saya guna acuan 6x9in. Apa lagi....jom kita intai resepinya!!!!!.


KEK KENTANG MOIST
Olahan : UDA


Bahannya:
150gm butter
150gm gula halus
250gm kentang rebus ~ dihaluskan
4 biji telur
125gm tepung gandum ~diayak
1sb susu tepung
25ml santan pekat
sedikit vanilla
20gm serbuk koko
25gm tepung gandum ~ diayak


Caranya:
1. Putar butter bersama gula halus hingga lembut.
2. Masukkan kentang, putar hingga rata.
3. Masukkan telur satu persatu dan putar lagi hingga gebu.
4. Masukkan tepung 125gm, selang seli dgn santan dan masukkan vanilla. Putar lagi hingga rata.
5. Adunan dibahagikan 2. 1 bhg di campurkan dgn serbuk koko dan 1 bahagian lg ditambahkan dgn 25gm tepung gandum. Gaul rata.
6. Kukus bahagian koko dulu selama 15 minit atau hingga masak , menggunakan api yg sederhana. Masukkan bahagian putih pula dan terus kukus selama i5 minit lagi atau sehingga masak.
7. Sejukkan kek baru dipotong. Kek ini lebih sedap jika dimakan ke esokkan hari.....lebih moist!!



Tiada ulasan:

Catat Ulasan