Rabu, 7 Oktober 2015

Bingka Roti Kelapa

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Dah lama rasanya tak update blog. Bila sibuk, memang tak ada mood nak menaip.  Ok, hari ni sempat membaking bingka yang tersangatlah sedapnya. Kalau kat rumah ada roti yang tak habis digunakan tu, jangan buang, simpan dalam peti ais dan bila ada kelapangan, try buat bingka ni. Resepinya mudah sangat....jom kita intai2!!!!




BINGKA ROTI KELAPA
Olahan : UDA


Bahannya:
12 keping roti tawar
2 cawan santan
1 cawan air pandan ~ kisar 8 helai daun pandan bersama 1 cawan air
3/4 cawan gula pasir
4 biji telur
1 cawan kelapa kering
sedikit vanilla
pewarna hijau


Caranya:

1. Campurkan semua bahan kecuali kelapa kering, pewarna hijau dan vanilla. Adun rata.
2. Kisar bahan tadi hingga halus dan tuang dalam bekas.
3. Masukkan kelapa kering, pewarna hijau dan vanilla. Kacau rata.
4. Bakar dalam acuan pilihan yang telah dilengser dgn margerin dan dipanaskan terlebih dahulu.
5. Bakar selama 45 - 1 jam mengikut kepanasan oven masing masing.





  

1 ulasan: