DONUT PISTACHIO
Bahan A:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan pistachio ~ yg telah dikisar halus
1/2 sb mauripan
3 sb gula halus
1/4st garam
2 sb susu tepung
1/2 st bread improver
1/2 st pelembut roti
3 sb margerin/butter
Bahan B:
1/2 cawan air suam
1 bj telur
sedikit warna hijau
Caranya:
1. Satukan bahan A, gaul rata hingga sehingga seakan2 serbuk roti.
2. Dah sebati, masukkan bahan B. Uli hingga lembut dan licin. Saya guna mixer je!!!
3. Biarkan adunan selama 30 minit atau hingga naik.
4. Bentukkan adunan dan tunggu naik barulah digoreng.
5. Salutkan dgn gula halus ataupun cooking coklat.
inilah rupanya donut pistachio sblm disalut dgn gula/coklat
Tiada ulasan:
Catat Ulasan