Khamis, 16 Januari 2014

Bingka Crackers Marble



BINGKA CRACKERS MARBLE
Sumber : Azlita masam manis
Olahan: UDA


Bahan A
35 keping biskut cream crackers ~ biskut tawar
128gm tepung gandum
1 1/2 cawan gula pasir
4 bj telur
1050ml santan
secubit garam
2sb butter

Bahan B
2 st perasa pandan + warna hijau
2sb serbuk koko 
sedikit vanila + warna kuning
sedikit vanila + warna pink
bijan secukupnya



Caranya:
1. Satukan semua bahan A, gaul rata dan mesin hingga halus.
2. Adunan dibahagikan kepada 4 bahagian. Tambah perasa dan pewarna.
3. Loyang disapu dgn margerin dan dipanaskan sebentar.
4. Masukkan adunan berwarna dalam loyang secara selang seli seperti kek marble. Hati2 dan kene sabar sebab, adunan ini tak pekat seperti adunan kek.
5. Dah siap, tabur bijan atas adunan. Bakar selama 1 jam atau sehingga masak pada suhu 180C.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan