Sabtu, 11 Januari 2014

Kuih Bom Lobak Merah


KUIH BOM LOBAK MERAH

Bahannya:
300gm lobak merah ~ direbus dan dihaluskan
30gm gula halus
2sb butter
2sb susu tepung
280gm tepung pulut
inti kacang merah secukupnya
bijan putih & hitam secukupnya


Caranya:
1. Satukan lobak merah, butter, gula, susu tepung dan tepung pulut separuh dulu. Uli rata dan sebati. Tambah tepung lagi dan jika dah boleh dikepal, tak perlu dihabiskan tepung tu. Jika masih lembik, tambah tepung lagi.
2. Ambil sedikit adunan, letak inti didalamnya dan tutup kemas. Buat hingga habis.
3. Sapukan adunan dgn sedikit air kemudian golekkan ke dalam bijan. Penggunaan air supaya adunan basah dan bijan akan melekat sempurna dan cantik.
4. Biarkan adunan seketika lebih kurang 30 minit. Kalau terus goreng, kuih akan meletup dan tak cantik.
5. Goreng dgn api yg sederhana hingga kuning keemasan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan