Selasa, 21 Januari 2014

Talam Kentang Lapis Durian


TALAM KENTANG LAPIS DURIAN
Olahan : UDA


Bahan bawah:
300gm kentang yg telah didadu ~ rebus
50gm gula pasir
800ml santan
150gm tepung beras
60gm tepung gandum
1sb tepung ubi
1/2st garam
warna kuning

Bahan atas:
150gm tepung gandum
650gm santan
200gm gula pasir
3 sb isi durian
2 bj telur
2 helai daun pandan ~ disimpul
warna hijau , warna pink



Caranya:
1. Panaskan air kukusan. Loyang 10x10in dialas dgn plastik dan disapu sedikit minyak.
2. Satukan kesemua bahan bawah kecuali kentang. Gaul sebati dan tapis.
3. Kacau atas dapur hingga naik wap dan masukkan kentang, kacau rata, tutup api.
4. Masukkan adunan kedalam loyang, kukus dgn api sederhana hingga masak.
5. Satukan semua bahan atas kecuali pewarna. Gaul sebati dan tapis.
6. Kacau atas api sehingga naik wap. Tutup api.
7. Adunan dibahagikan dua. Satu warnakan hijau dan satu lagi warnakan pink.
8. Apabila adunan bahagian bawah dah masak dan mengeras, carikkan dgn lidi dan tuang adunan warna hijau. Kukus selama 10 minit atau hingga masak.
9. Dah masak, carikkan dgn lidi dan tuang adunan warna pink pula dan kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
10. Sejukkan baru dipotong.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan