Sabtu, 22 Februari 2014

Apam gula merah



APAM GULA MERAH
Sumber : yatiememories

Bahan A ~ dimasak, disejukkan dan ditapis
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
2 helai daun pandan ~ disimpul

Bahan B ~ satukan hingga berbuih
1sb yis mauripan
1/4 cawan air suam
1st gula pasir

Bahan C ~ digaul rata
3 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 cawan air


Caranya:
1. Satukan bahan A dan C, masuk dalam blender dan mesin hingga sebati.
2. Keluarkan dan masuk dalam bekas, tambah bahan B. Gaul sebati.
3. Perap selama 1 jam atau naik 3 x ganda.
4. Sapu loyang atau bekas pilihan dgn sedikit minyak masak.
5. Tuang adunan dalam loyang dan biarkan 10 minit.
6. Kukus adunan selama 40 minit atau sehingga masak dgn api sederhana. Nak tahu dah masak, cucuk ngan lidi, kalau dah licin, dah masak le tu. 
7. Kalau guna acuan lompang, masa mengukus dikurangkan , lebih kurang kukus dalam 20 - 25 minit.
8. Sejukkan kuih baru dipotong. Sedap dimakan dgn kelapa parut putih.

2 ulasan:

  1. salam uda...
    minta apam 2 ketul.... sedapnyerrr.. beberapa hari ni asyik nampak apam kampong ni jer.... ngences dibuatnya..
    mula2 tgk gambar tu... terus cam kat piring tu.. hehehe... sy pun ada 2 butir piring comel tu... ngendeng dari mak kat kg... ada pinggan saiz besar jugak kan kak? sy lupa dah hadiah beli apa dulu entah... tp memang mak punyalah... tp piring tu mak jarang guna.. kalau pinggan besar dia tu selalu la guna.. hehehe....

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam.....betul tu. Memang ada pinggan besar satu, yang comel2 tu ada 4 kalau x silap. Barang lama...antik!!!!!!

      Padam