Ahad, 9 Februari 2014

Kaswi Pandan


KASWI PANDAN


Bahan dimesin
15 helai daun pandan
2 cawan air

Bahan lain
3 cawan air
1 1/2 cawan gula pasir
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kanji
1 st kapur sireh
pewarna hijau
pandan paste ( optional )
kelapa parut putih
garam secukup rasa



Caranya:
1. Mesin bahan yg dimesin hingga halus, kemudian tapis.
2. Satukan tepung gandum, tepung kanji, air pandan, air dan kapur. Gaul sebati kemudian tapis dalam periuk dan tambah gula pasir. Tambah warna hijau jika perlu.
3. Panaskan kukusan dan sapukan acuan lompang dgn sedikit minyak masak.
4. Kacau adunan tadi atas api yang sederhana besar hingga naik wap.
5. Tuang dlm acuan hingga penuh. Kukus selama 20 minit atau hingga masak. Sejukkan.
6. Kukus kelapa bersama garam sebentar,
7. Hidangkan kuih bersama kelapa.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan