Selasa, 9 April 2013

Ikam Merah Lemak Belimbing



IKAN MERAH LEMAK BELIMBING


Bahannya:
4 keping isi ikan merah
1 cawan santan pekat
Belimbing buluh secukupnya ~ dibelah 2
garam dan gula secukupnya

bahan dimesin halus:
2 tangkai lada merah ~ suka pedas letak lebih
1 batang serai
2 bj bawang putih
4 bj bawang merah
sedikit halia
sedikit lengkuas
sedikit kunyit
air secukupnya

Caranya:
1. Masukkan ikan, belimbing, bahan dimesin, garam dan gula kedalam periuk. Masak sebentar.
2. Masukkan santan, sambil terus dikacau supaya tak pecah santan hingga mendidih.
3. Rasakan garam dan gula, semua dah ok, padamkan api.




1 ulasan:

  1. Ini sgt kejam! X Kira.... Balik ni makan lauk Ada belimbing buluh!

    BalasPadam