Khamis, 24 Oktober 2013

Sup Sayur Berdaging




SUP SAYUR BERDAGING


Bahannya:
200 gm daging ~ dihiris dan direbus
1/2 btng carrot ~ dipotong serong / bentuk bunga
1 btng calery ~ dipotong serong
1 genggam cendawan kering keriting ~ direbus hingga lembut dan dipotong2
2 biji bawang putih ~ ditumbuk halus
2 biji bawang merah ~ dihiris
sedikit suun dan pucuk tahu ~ dipotong dan direndam
meat ball secukupnya
perasa lada sulah Aji Shio secukupnya
garam dan gula secukupnya
minyak masak + sedikit minyak bijan
 
 


Caranya:
1. Panaskan minyak, tumis bawang hiris hingga wangi dan masukkan bawang putih. Tumis hingga kekuningan.
2. Masukkan daging bersama air rebusan secukupnya. Masukkan carrot, meat ball, candawan, garam, gula dan lada sulah. Masak hingga mendidih.
3. Masukkan pula calery, suun dan pucuk tauhu. Biar hingga lembut dan mendidih sekali lagi. Bila rasa dah ok, tutup api.
 
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan