Isnin, 13 Mei 2013

Ikan Jenahak Sos Cili Thai

IKAN JENAHAK SOS CILI THAI



Bahannya:
1 ekor ikan jenahak sederhana besar ~ lumur dgn kunyit n garam, goreng
3sb sos cili thai Maepranom
1sb sos cili biasa
3 tangkai cili padi ~ dipotong2
1 tangkai lada merah ~ dipotong2
Sedikit nenas ~ didadu
Sedikit tomato ~ didadu

Bahan untuk tumis:
1 biji bawang putih ~ dicincang halus
1/2 bj bawang holland ~ didadu
Sedikit halia ~ dicincang
1sb margerin

Caranya:
1. Panaskan margerin. Masukkan bahan tumis, masak hingga wangi.
2. Masuk sos cili dan sos cili thai, cili, lada merah dan nenas. Gaul sebati.
3. Masukkan tomato, gaul sebati dan biarkan sekejap.
4. Tutup api, jirus sos atas ikan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan