Assalamualaikum, salam sejahtera. Semuga kita semua sentiasa dibawah lindunganNYA dan dipermudahkan dalam segala urusan.....urusan didunia dan juga 'urusan' diakhirat.
Hari ni dapur tak berasap tp oven yg berasap....hehehe!!!. Ada jemputan kenduri dirumah kak ipar....sbb tu tak masak. Buat kuih bakar pandan je untuk buah tangan. Rasanya,.semua orang boleh buat kuih ni. Kuih lama ....sentiasa mendapat tempat disebarang majlis, enak tak terkata walaupun adunannya pelbagai cara. Hari ni saja nak try resepi dari Yati. Senang, mudah dan sedap. Jom.....
Hari ni dapur tak berasap tp oven yg berasap....hehehe!!!. Ada jemputan kenduri dirumah kak ipar....sbb tu tak masak. Buat kuih bakar pandan je untuk buah tangan. Rasanya,.semua orang boleh buat kuih ni. Kuih lama ....sentiasa mendapat tempat disebarang majlis, enak tak terkata walaupun adunannya pelbagai cara. Hari ni saja nak try resepi dari Yati. Senang, mudah dan sedap. Jom.....
KUIH BAKAR PANDAN
Bahannya:
1 cawan gula pasir
1 cawan jus pandan ~ mesin 6 helai daun pandan + 1 cwn air
2 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan santan
2 sb margerin
3 biji telur
bijan secukupnya
pewarna hijau
Cara:
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Lengser acuan/loyang dgn minyak @ margerin, panaskan.
2. Satukan semua bahan kecuali bijan dan pewarna hijau.
3. Kacau hingga rata kemudian blender hingga halus.
4.Tuang dalam bekas, tambah pewarna dan kacau sebati.
5. Masuk dalam acuan yang telah dipanaskan, tabur bijan dan bakar selama 1 jam atau hingga masak.
Assalamualaikum Uda,
BalasPadamagaknya kuih bakar pandan ni ada yang panggil baulu kemboja kot... sebab teringat Bonda suka sangat kuih ni, selalunya Bonda beli.
waalaikumsalam Amie.....entahlah ye. Baulu kemboja yg ada letak rempah tu agaknya...hehehe
Padam