Jumaat, 21 September 2012

Roti Manis Butermilk






Amacam.....gebu tak?. Kali ni saya letak inti perisa susu....buttermilk!. Adunan roti macam biasa.....roti manis original. Resepi inti saya copy dari blog Fiza Umisofea.....lupa lak nama blog dia!!!. TQ Fiza.....memang sedap inti ni . Budak2lah yg suka. Sini saya sertakan resepi inti tu.....sukatannye nanti dapat banyak. Apa susah, leh simpan dlm peti ais dan boleh guna 2@3 kali.....Selamat mencuba!!!!


BUTTERMILK FILLING

Bahannya:

100gm butter tanpa garam (cairkan suhu bilik)
  30ml  susu pekat
  70gm gula icing
   sedikit garam (saya guna butter salted, so tk bubuh garam)
    2 bj kuning telur
120gm susu tepung (diayak)


Caranya:

Pukul semua bahan kecuali telur dan susu tepung hingga kembang. Kemudian masukkan telur, pukul sebati. Last sekali masukkan susu tepung, pukul sebati.
Bila adunan roti dah kembang, ambil doh, leperkan...kemudian masukkan inti. Tutup dengan kemas. Bila roti dah naik 2x ganda baru bakar.


Tiada ulasan:

Catat Komen