Isnin, 24 September 2012

Bingka Ubi Cheese






 Assalamualaikum......bertemu kembali. Cakap pasal ubi, terbayang kat kepala ubi rebus makan ngan sambal tumis ikan bilis.Perghhhhh.......sedap hingga menjilat piring gitu!!!!. Kalau bingka ubi, macam2 style orang membuatnya. Ada yg ubi tu diparut, ada gak yg blender je.....nak jimat tenaga le tu!!!!!. Sebenarnya ubi ni kita boleh buat macam2....tapai ubi, lapis ubi, donat ubi, keria ubi . Kali ni saya try buat bingka ubi bercheese, resepi dari Roz@HomeKreation. Sebelum buat tu, hati cuak gak, takut tekak tak leh terima...maklumlah ubi ngan keju. Tapi bila dah masak dan makan panas2 pulak tu.....mak oiii!!!!! sedap sangat, tak terasa mcm bingka tapi dah rasa mcm kek, lembut dan lemak ditekak. First time buat, oleh kerana tk sabar nk rasa kejadiannye, kurang garinglah pulak. Tak pe, next time kita kasi garing2!!!. Ok, saya kongsi resepi yg sedap ni kat sini ye......


BINGKA UBI CHEESE
Resepi : Roz@HomeKreation

Bahan bahan:
250gm cream cheese
250gm gula pasir
2 biji telur
800gm ubi kayu(diparut dan ditapis airnya)
400ml santan
pewarna kuning

Cara caranya:
1. Pukul cream cheese dan gula hingga rata.(saya guna mixer)
2. Masukkan telur satu persatu dan pukul rata.
3.Masukkan ubi kayu, santan dan pewarna.
4.Bakar suhu 170C selama 1 jam 30 minit @ sehingga masak .
5. Sejukkan sebelum di potong.



SELAMAT MENCUBA

Tiada ulasan:

Catat Komen