Selasa, 12 Mac 2013

Kek Kukus Tapai Coklat

Assalamualaikum, salam sejahtera dan salam bahagia. Hari ni nak kongsi satu resepi kek kukus......Kek kukus tapai coklat. Sebelum ni pernah gak buat kek tapai tapi versi bakar....plain je, tak letak coklat. Kali ni kukus dan ada perasa coklat. Memang mabeles kek ni.....lembut, gebu dan semestinye sedap. Bila rasa coklat dipadukan dgn tapai.....memang ngam!!!!!. Kalau tak percaya....cubalah!!!. Jom kita intai resepinya.....






KEK KUKUS TAPAI COKLAT
Sumber : Resepi Masakan Kreatif
Olahan : UDA


Bahannya:
150gm tepung gandum ~ diayak
1/2st baking powder ~ diayak
5 biji telur
190gm gula pasir
1st ovalete
1/2st esen vanilla
250gm tapai ubi ~ dihaluskan 
50ml susu pekat manis
200gm butter ~ dicairkan
coklat emulco secukupnya
pewarna lemon / kuning

Caranya:
1. Panaskan kukusan. Guna loyang 8x8in, alas dengan plastik dan disapu dgn minyak. Ketepikan.
2. Pukul telur, gula, ovalete dan vanilla hingga kembang. 
3. Masukkan tepung yang dah dicampur dgn baking powder sikit2. Kemudian masukkan tapai ubi.
4. Masukkan susu cair, gaul sebati dan akhir sekali masukkan butter cair, gaul sebati menggunakan spatula atau senduk kayu.
5. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian ikut kreativiti masing2. Separuh diwarnakan kuning dan separuh lagi dicampurkan dengan coklat emulco.
6. Kukus selapis yang berwarna kuning selama 15 minit. Kemudian kukus selapis adunan bercoklat selama 15 minit. Buat hingga habis adunan tersebut dan kukus hingga masak.
7. Sejukkan dulu baru dipotong.



SELAMAT MENCUBA




1 ulasan: