Ahad, 5 Januari 2014

Seri Lapis Labu


Assalamualaikum, salam bahagia dan salam sejahtera. Semuga Allah permudahkan segala urusan harian kita bersama keluarga tercinta. Jalan2 dgn mr google.....terjumpa resepi ni kat blog Azlita Masam Manis. Terus terpaut dgn keserian Seri Lapis Labu ni!!!. Kalau sekali baca macam leceh je, dah keluar semua barang, simpan semula. Hari ni nekad, nak buat juga!!. Alhamdulillah menjadi, lembut dan terasa lemak labunya tu!!. Tapi......untuk menjimatkan masa saya yg sememangnya dah mula sibuk ni, saya tak ikut keseluruhan cara membuatnya dalam resepi tu. Kalau ikut resepi asal, santan kene masak dulu, kemudian kene sejukkan. Labu kene parut semuanya...adoi!!!. Bab memarut yg tak boleh, ada problem kat bahu ni. So, yg lapisan bawah saya guna labu yg diparut, bahagian atas....saya potong nipis2 kemudian blender dgn santan. Jangan cakap banyak, jom kita intai....


SERI LAPIS LABU
Sumber : Azlita masam manis
               Izah Akma Singahsana Kitchen


Bahan Lapisan Bawah: 

150gm labu ~ diparut kasar
700ml santan
100gm gula pasir
120gm tepung beras
 60gm tepung gandum
   1sb tepung ubi
1/2st garam
daun pandan ~ disimpul

Bahan Lapisan Atas:

150gm labu diparut ~ saya potong nipis2
170gm gula
120gm tepung beras
700ml santan
  70gm tepung gandum
    1sb tepung ubi
     2 biji telur
1/2st garam
warna kuning dan hijau
daun pandan ~ disimpul



Untuk Lapisan Bawah
1. Dalam bekas, satukan semua tepung. 
2. Tambah santan, kacau sebati dan tapis dalam periuk.
3. Masukkan gula, garam dan daun pandan, kacau diatas api yg sederhana besar hingga naik wap.
4. Masukkan parutan labu, kacau rata dan tutup api.
5. Tuang adunan dlm loyang 10x10in (alas dgn plastik dan oles sedikit minyak masak). 
6. Kukus hingga masak.
7. Garis2kan dgn lidi apabila nak masukkan lapisan atas nanti.

Untuk Lapisan Atas
1. Dalam bekas, satukan semua tepung.
2. Tambah separuh santan dan telur, kacau rata dan sebati.
3. Tapiskan ke dalam periuk.
4. Blender labu dgn separuh lagi santan, terus tuang dalam periuk tadi dan masukkan gula, garam dan daun pandan.
5. Kacau atas api hingga naik wap, tutup api.
6. Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. 2 bhg diwarnakan dgn hijau dan 1 lagi warnakan dgn kuning.
7. Tuang satu bahagian hijau atas lapisan bawah bawah tadi dan kukus hingga masak.
8. Lakukan dgn cara yg sama untuk 2 bahagian warna lagi. 
9. Pastikan.....garis2kan dulu baru tuang lapisan seterusnya.
10. Sejukkan dulu sebelum dipotong.

2 ulasan:

  1. nampak sedap sangat tu...
    tp nak kena betul2 ada kerajinan & masa nak buat kuih yg mcm ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang sedap, lembut je tp....kene tunggu mood rajin baru buat...hehehe

      Padam