Isnin, 14 April 2014

Kaswi Kentang





KASWI KENTANG

Bahannya:
500gm kentang yg telah dibuang kulit ~ direbus
300gm gula pasir
500ml santan sederhana pekat
700ml air
300gm tepung sagu
150gm tepung gandum
50gm tepung jagung
1st garam
1st kapur masakan
1st esen vanilla
Pewarna kuning lemon
Daun pandan ~ disimpul
Kelapa parut putih + sedikit garam ~ dikukus sebentar






Caranya:
1. Satukan semua bahan kecuali daun pandan. Gaul sebati kemudian mesin hingga halus.
2. Masukkan dlm periuk bersama daun pandan dan masak sekejap hingga naik wap.
3. Sapu acuan lompang dgn sedikit minyak masak. Tuang adunan hingga penuh kemudian kukus selama 15 - 20 minit dgn api sederhana.
4. Sejukkan dulu dan keluarkan dari acuan. Golekkan dlm kelapa parut yg telah dikukus sebentar.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan