Rabu, 20 Februari 2013

Bebola Lobak Merah.....rangup!!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Ini menu beberapa hari yang lepas. Terlupa nak masukkan kat sini.!!!. Dah siap ambil gambar dan simpan...entah macam mana boleh terlupa. Maklumlah dah tua...tapi lom peringkat 'veteran' lagi...hahaha!!!!. Memang sedap kuih ni.....rangup diluar, lembut didalam. Saya letak inti kacang merah. Kalau kekawan suka, boleh aja letak inti pilihan hati. Kita yang buat dia...ye tak?. Jom kita intai.






BEBOLA LOBAK MERAH

Bahannya:
150gm lobak merah (direbus dan dilenyek halus)
15gm gula halus
1sb butter
1sb susu tepung
140gm tepung pulut ( kalau lembik, tambah lagi)
inti kacang merah secukupnya
minyak untuk menggoreng

Bahan salutan:
putih telur secukupnya
badam cincang secukupnya
serbuk roti secukupnya


Caranya:
1. Satukan semua bahan kecuali inti kacang merah. letak tepung sikit2 dulu, agak2 dah boleh digentel, tak perlu habiskan. Jika masih lembik, tambah lagi. Uli hingga rata dan sebati.
2. Ambil sedikit adunan, letak inti didalamnya, tutup kemas2.
3. Celup dalam putih telur, golekkan dalam badam cincang / serbuk roti, goreng hingga keemasan. 




1 ulasan:

  1. wow, kak nannie buat bebola keledek, kat sini bebola lobak...saya nak buat bebola kentang lak:)

    BalasPadam