Ahad, 17 Februari 2013

Sambal Dabu Dabu.....?





Assalamualaikum dan ceria2 selalu. Sebelum ni tak pernah dengar pun nama sambal ni. Pelik semacam je bunyinya. Sambal masakan Indonesia. Saja nak try.....buat sikit, untuk makan sorang je!!!. Boleh tahan sambal ni, main potong2 je bahannya . Tapi ada yang letak minyak panas, daun kemangi...ada yang tak letak. Saya cedok sana sikit, sini sikit....nak try rasa. Sambal ni rasanya macam sambal air asam cuma diletak tomato dan air limau. Pada saya, kalau letak air asam jawa lebih terasa getarannya!!!!. Sedap dimakan dengan ikan bakar, ayam bakar dan sewaktu dengannya. Jom kita intai....


SAMBAL DABU DABU
Sumber : Masakan Indonesia
Olahan : UDA


Bahannya:
1 biji tomato ranum 
2 tangkai lada merah
2 tangkai lada hijau
6 tangkai cili padi
1/2 biji bawang holland
daun kemangi / selasih secukupnya (tak letak pun tak pe)
garam secukupnya
air limau secukupnya ( air asam jawa pun ok)
2 sb minyak masakan yang dipanaskan (tak letak pun tak pe)

Caranya:
1. Potong2 buah tomato dan segala bahan,  satukan.
2. Tambah air limau, garam dan minyak panas. Gaul sebati.
3. Rasakan masam dan masin, dah ok sedap dimakan bersama ikan bakar atau ayam bakar panas2.














Tiada ulasan:

Catat Komen