Isnin, 10 Disember 2012

Churro....



                                            ni yang guna piping bag dan nozel bintang




                                          yg ni.....gentel memanjang je!!!!!






Assalamualaikum. Churro.....pastri dari  sepanyol. Rasanya seakan2 donat tapi cara membuatnya lain. Menggunakan piping bag dan nozel bintang. Sama seperti donat juga.....bila dah masak, boleh celup dalam coklat atau ditabur dengan gula icing. Mula2 saya guna piping bag.....tapi mcm susah sikit adunan tu nk keluar, kene tekan kuat sikit. Tak pasti, memang begitu kejadiannya atau saya kekurangan air. Last2....saya gentel memanjang je adunan tu.....janji, rasanya tetap sama!!!! . Resepi ni saya intai kat blog Resepi Chef. Jom saya share disini pula ye.....

CHURRO
Sumber: Resepi Chef
Olahan; UDA

Bahannya:
1 cawan air
1 1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur
1/2 st garam
1sb butter
1sb gula
minyak untuk menggoreng.


Caranya:
1. Masak air, gula dan garam dan butter hingga cair.
2. Masukkan tepung dan gaul cepat2 hingga jadi doh yang kental. Biar suam.
3. Masukkan telur dalam adunan tepung tadi dan pukul hingga sebati guna hand mixer.
4. Masukkan dalam piping bag dan gunakan nozel bintang, pipekan dalam minyak panas. Gunting adunan ikut suka panjang mana. Saya pipekan kat atas loyang dulu baru goreng.
5. Masak hingga kekuningan, angkat dan toskan. Celop dalam coklat atau gula icing.
6. Sedap dimakan panas2.







2 ulasan:

  1. Simple Dan menarik! Budak2 mesti suka

    BalasPadam
  2. thanks resepi, nak buat lusa unt pot luck ofis. Puan, agak2 1 adunan ni dpt banyak mana :)

    BalasPadam