Khamis, 27 Disember 2012

Ubi Goreng Bersambal.








Assalamualaikum. Ubi......memang kesukaan orang2 yang dh berumur macam kita ni.  Budak2 muda sekarang ni.....suka ke?. Kalau anak saya....kurang!!!!..Dari ubi.....macam2 resepi boleh dihasilkan. Dari resepi lama hinggalah boleh dimodenkan. Musim hujan ni.....kalau dapat ubi rebus dengan sambal tumis ikan bilis, minum dengan air kopi panas.....perghhhh!!!!!.....sedap woooo!!!!!. Kalau ubi goreng bersambal ni....peberet suami. Kekadang, kalau ada ubi, pepagi suruh buat nak bawak gi tempat keje.....Buatnya senang je.....Jom kita intai....


UBI GORENG BERSAMBAL

ubi secukupnya (dibersihkan dan dipotong memanjang)
sedikit kunyit serbuk
sedikit garam
gula dan garam secukupnya

Bahan dimesin:
lada kering secukupnya
1 biji bawang putih
ikan bilis secukupnya ( mesin lada n bawang dulu, dah halus baru masuk ikan bilis, jgn halus, biar kasar2)


Caranya:
1. Ubi, serbuk kunyit dan garam, digaul sebati. Kemudian goreng garing, ketepikan.
2. Timis bahan dimesin hingga wangi dan garing, masukkan garam dan gula. Biar manis sikit. Biar sebati tapi jangan sampai kering sangat.
3. Masuk ubi goreng, gaul sebati dan tutup api. Sedap dimakan panas2.










2 ulasan:

  1. Bila tengok ubi.... apa-apalah resepi ubi, terkenang nostalgia lalu, ubi inilah yang bonda selalu buatkan kami sarapan, rebus, goreng, bingka, lempeng entah apa-apa lagi....
    Sayangnya... anak-anak sekarang memang tak pandai makan ubi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye lah Amie......pucuk ubi cicah air asam @ sambal kacang pun sedap......hehehe

      Padam