Khamis, 27 Disember 2012

Kacang Buncis Lemak Berudang




Assalamualaikum , salam sejahtera, salam bahagia dan salam ceria!!!!!!. Mood malas ada lagi.....tapi gagahkan juga sbb dah beberapa hari 'sunyi' je blog ni. Sebenarnya, selain untuk kepuasan sendiri, saya berblog ni untuk rujukan anak2 buah. Mana yang baru berjinak2 kat dapur tu, boleh try resepi yg simple2 dan senang. Kalau diorang tanya macam mana nak buat itu ini, suruh je gi ke blog. Kalau dulu, penat menyalin bagi kat diorang.....hehehe!!!!. Macam resepi hari ni, kita kata simple.....tapi yang baru 'hidup' berumahtangga , bila suami suruh masak lemak......terpinga2.....'macam mana ye, kene tumis ke tak?'. Pengalaman saya baru2 ni.....tak perasan ada sms dari anak buah.....macam mana caranya kobis masak lemak. Saya tak perasan ada sms masuk......dah malam baru perasan. Kesian.....!!!!. Ok....hari ni saya masak kacang buncis masak lemak. Jom intai......


KACANG BUNCIS LEMAK BERUDANG


Bahannya:
200gm kacang buncis (dibersihkan dan di potong2)
12 ekor udang sederhana besar(dibuang kulit, tinggalkan ekor sahaja)
sedikit lobak merah (dihiris memanjang)
sedikit suun (direndam dan dipotong2)
1 biji lada merah (dihiris)
santan pekat secukupnya
1/2 kiub stok ayam
garam secukupnya

Bahan dimesin:
1 biji bawang putih
1 biji bawang besar
1in kunyit basah
air secukupnya


Caranya:
1. Dalam periuk, masukkan bahan yang di mesin dengan kiub ayam. Masak hingga mendidih.
2. Dah mendidih, masukkan udang, kacang buncis, lobak merah, lada merah dan santan. Masak hingga mendidih sekali lagi. Pastikan sentiasa dikacau supaya tak pecah santan.
3. Masukkan suun dan rasakan garamnya, kacau sebentar, tutup api.










Tiada ulasan:

Catat Komen