Jumaat, 21 Disember 2012

Kek Kukus Coklat Polkadot










Assalamualaikum dan jumpa lagi. Hari ini adalah hari yg rajin....hahaha!!!!. . Dah buat mango float, buat lak kek polkadot ni. Teruja nak membuat dan merasa kek ni.....!!!!!. 2 hari lepas nampak kat blog Kak Yati @yatiememories.....cantik je kejadiannya. Tapi saya punye ni.....macam kurang kemas....kene perbaiki lagi so, lain hari lain masa kene try lagi. Resepi ni saya copy dari blog Citarasawan.. Saya buat separuh adunan guna loyang 7x7in. Rasa kek ni memang sedap sebab, ada letak horlicks dan kaya. Saya rasa, kalau letak peanut butter pun ngam rasanya!!!!. Jom kita intai resepi ni.....


KEK KUKUS COKLAT POLKADOT
Sumber : Citarasawan
Olahan:UDA


Bahannya: (untuk 1/2 adunan)

200gm butter
100gm gula castor
5 biji telur
90gm kaya
50gm horlicks
15gm serbuk koko
75gm tepung gandum/ tepung hongkong
1/2st baking powder
1sb coklat emulco
biskut jejari secukupnya


Caranya:
1. Pukul butter dengan gula hingga putih dan berkrim.
2. Masukkan telur satu persatu.
3. Kemudian masukkan coklat emulco, kaya, horlicks, pukul sebati.
4. Ayak tepung, serbuk koko dan baking powder. Masukkan dalam adunan, pukul sedikit demi sedikit dengan kelajuan perlahan hingga rata. Kaup balikkan adunan supaya rata.
5. Alas dasar loyang dengan baking paper dan gris dengan butter cair atau minyak masak.
6. Masukkan 5 sudu besar adunan, ratakan, susun biskut jejari dengan jarak 1/2 in setiap jarak. Kukus hingga masak.
7. Angkat dan ulang proses melapis dan mengatur biskut jejari hingga adunan habis. Kukus setiap lapisan hingga masak. Lapisan terakhir kukus lebih kurang 20 minit atau hingga masak.
8. Pastikan kek betul2 sejuk baru dipotong. 













Tiada ulasan:

Catat Komen