Isnin, 7 Oktober 2013

Ikan Bakar Bersambal Cencaluk

 
 
IKAN BAKAR BERSAMBAL CENCALUK
 
Bahannya:
1 ekor ikan merah ~ apa2 jenis ikan yg sedap dibakar
daun pisang secukupnya
margerin secukupnya
3 sb cencaluk
1sb sos cili
sedikit air limau/air asam jawa
 
Bahan dimesin:
5 tangkai lada merah
3 ulas bawang putih
sedikit belacan
 
Bahan dihiris:
5 tangkai cili padi
1/2 biji bawang holland
1 biji tomato
 
Caranya:
1. Ikan dibersihkan dan dibelah supaya melebar tetapi jgn sampai putus. Ketepikan.
2. Panaskan margerin, tumis bahan yg dimesin hingga garing.
3. Masukkan cencaluk, sos cili , gula , air limau dan bahan yg dihiris. Gaul sebati dan biar hingga pekat sedikit. Tutup api, ketepikan.
4. Ambil daun pisang, oles dgn margerin, letakkan ikan dan terus bakar. Saya bakar dalam kuali non stick kemudian tutup kuali tu supaya ikan masak rata. Bila bahagian bawah dah garing, terbalikkan atas daun pisang lain. Sapu permukaan ikan tu dgn margerin, letakkan sambal cencaluk, tutup dan bakar sekejap lagi supaya sambal meresap.
5. Dah masak, angkat dan letak atas pinggan. Sedap dimakan panas2.

 
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan