Rabu, 30 Oktober 2013

Creamy Potatoes & Carrot Soup With Garlic Bread


Assalamualaikum, salam bahagia dan selamat petang. Pagi tadi berkesempatan ronda2 kat blog kawan2, terbekenan dengan soup yang satu ni kat blog Madihaa. Terus teringat2 dan teruja nak mencubanya. Adoi....gi Giant nak cari celery, tak de lah pulak. Time tak nak guna, berlambak!!!. Kebetulan hari ni hari Rabu...pasar tutup. Biasanya hari ni.....dia bukak petang, punggah barang untuk persediaan berniaga hari esoknya. Alhamdulillah....pegi kol 2 lebih tadi, diorang ada lagi dan memang dah rezeki, celery pun ada. Apa lagi....balik ke rumah dengan senang hati...la la la la!!!!!!. So, dapatlah tunaikan hajat hati, nak merasa soup yg sedap ni.... makan pulak dgn roti bawang putih panas2. Memang mabeles dan anak makan bertambah2. Roti yg siap dibakar dah habis, dia merajinkan diri buat sendiri!!!!. Tq Madihaa....saya kongsi disini pula ye.....


CREAMY POTATOES & CARROT SOUP
Sumber : Madihaa aka Ratna

Bahan2:
4 biji kentang besar  
1 biji carrot besar 
1 pelepah celery 
1 kiub pati ayam ~ saya guna 1 1/2 kiub
1 tin susu cair
Air secukupnya untuk kuah ( ikut kepekatan yg anda suka)
garam secukup rasa
sedikit lada sulah ~ saya guna lada sulah berperisa AjiShio

Caranya:
1. Kupas kulit kentang dan carrot, potong kasar2 dan rebus kdua2nya bersama celery hingga empuk.
2. Tunggu suam, kemudian blender dgn air rebusan sekali hingga halus.
3. Tuang dalam periuk, tambah susu cair, kiub ayam dan air secukupnya. Air bergantung kepada kepekatan yang kita suka.
4. Tambah garam dan lada sulah secukup rasa, masak hingga mendidih.
5. Sedia dihidangkan bersama garlic bread ataupun roti bakar yg disapu butter terlebih dahulu.


                                  garlic bread guna roti sandwich.........anak tak suka roti prancis


GARLIC BREAD

Bahannya:
Rori Prancis ~ saya guna roti biasa
100gm butter
50gm margerin 
sedikit serbuk lada sulah
4 ulas bawang putih ~ cincang halus

Caranya:
1. Gaul sebati semua bahan. ( saya tak campur lada sulah, hanya tabur atas roti)
2. Roti dipotong serong (roti prancis) , potong tiga segi ( roti biasa).
3. Sapu atas roti dgn adunan butter dan tabur lada sulah. Susun dlm dulang pembakar.
4. Panaskan oven pada suhu 160C dan bakar selama 5 minit atau keperangaan dan nampak garing.
5. Sedia dinikmati panas2.

Tiada ulasan:

Catat Komen