PULUT VS SERAWA DURIAN
Bahan pulut:
2 cawan beras pulut ~ direndam
1 cawan santan cair
garam secukupnya
Caranya:
1. Toskan beras pulut, bersihkan dan gaulkan dgn santan dan garam.
2. Masukkan dalam loyang, kukus hingga masak.
Bahan serawa:
7 ulas isi durian
100gm gula Melaka ~ diracik halus
1/4 cawan gula pasir
2 1/2 cawan air
2 helai daun pandan
100 gm santan pekat ~ saya guna santan kotak
sedikit garam
Caranya:
1. Gula Melaka, gula pasir dan air, dimasak hingga gula hancur.
2. Tapis dan masuk semula dalam periuk.
3. Campurkan durian, daun pandan, garam dan santan. Masak hingga mendidih. Hendaklah selalu dikacau supaya tak pecah santan.
4. Rasakan manisnya, kalau dah ok, tutup api. Kalau kurang, tambah sikit lagi.
5. Pastikan serawa tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan