Isnin, 21 Oktober 2013

Red Velvet Moist


Assalamualaikum dan salam bahagia. Entah kenapa, tetiba tekak ni nak makan kek RV....mungkin dah lama tak buat. Bila teringin.....dah siap keluar bahan bagai, tak sempat pulak. Simpan semula semua bahan tu. Tapi hari ni memang dah tak boleh tahan, nak makan gak. Kebetulan, kawan sorang tu pun tetiba sms tanya, ada buat KRV tak?. Emmm.....sama2 teringin rupanya!!!!. Inilah dia....KRV ....projek di malam hari!!!!. Kali ini, saya try resepi kek dari Azlita Masam Manis. Memang lembut!!!. Cheese frosting....tak ingat, sapa punye saya copy....halalkan ye!!!. Jom kita intai.....

RED VELVET MOIST
Sumber : Azlita
Olahan : UDA

Bahannya:
360gm tepung gandum *
1 st baking powder *
1 st soda bikarbonate *
1 st garam halus *
2 sb serbuk koko *
* diayak bersama

400 gm gula halus
1 cawan minyak jagung ~ saya guna minyak masak biasa
2 bj telur A
1 cawan butter milk ~ 1 cwn susu cair + 1 sb cuka
                                                  @
                               ~ 3/4 cwn yougurt plain + 1/4 cwn susu cair
2 st esen vanilla
1 sb pewarna merah 
1 st cuka masakan
1/2 cawan air panas


CREAM CHEESE FROSTING
250gm cream cheese
30 gm butter
1 sb esen vanilla/ jus lemon ~ saya guna 1st oren sunquick
2sb susu cair
50gm gula halus
**  satukan semua bahan dan pukul hingga halus


Caranya:
1. Dalam bekas, satukan gula, minyak, telur, buttermilk, vanilla dan pewarna. Gaul rata dengan menggunakan whisk.
2. Tambah air panas dan cuka masakan, gaul lagi sehingga rata.
3. Tambah bahan yang diayak sikit sikit sambil digaul rata.
4. Masukkan adunan dalam loyang yg telah digris dan bakar pada suhu 170C selama 35 minit atau sehingga masak. 
5. Dah masak, sejukkan kek kemudian dipotong 2 bahagian. Kalau tak nak potong, boleh bakar 2 loyang berasingan.
6. Hias dengan cream cheese dan sejukkan dalam peti ais.












 

Tiada ulasan:

Catat Komen